Viktorija, 27: ”Vad händer om jag får en bebis i bilen?”

Publicerad 2024-06-06

Nästa vecka kan förlossningen och akuten i Ystad stängas på grund av vårdstrejken. Region Skåne befarar att både kvinnor och barn kan dö.

Det gör höggravida Viktorija Kacinskaja, 27, orolig.

– Det känns läskigt om vi måste åka långt, vad händer om jag får en bebis i bilen?

Hon har tre veckor kvar innan hon beräknas föda sitt andra barn. Hemma väntar hennes tvååriga son förväntansfullt på att bli storebror.

I samband med hans förlossning drabbades både Viktorija och sonen av en infektion, vilket gjorde att de behövde ligga inne på sjukhuset i över en vecka.

Tre veckor kvar tills att Viktorija, 27, beräknas föda sitt andra barn.

Sonen föddes på Ystads BB, och med tanke på komplikationerna känner sig Viktorija tacksam att hon fick tas om hand just där.

– Jag tyckte att det var kanon, de var jätteduktiga och jättesnälla. Vi blev väldigt ompysslade och jag och min sambo kom nära personalen där, säger hon.

Viktorija berättar att Ystad har ett väldigt gott rykte bland gravida i Skåne, och har varit inställd på att få föda där även denna gång.

Men så ser det inte ut att bli nu.

”Känns extra läskigt”

Region Skåne larmade på måndagen för att Vårdförbundets utvidgade strejkvarsel nästa vecka kommer leda till att både akut- och förlossningsavdelningen på Ystads BB måste stänga. Regionen kallar fackets varsel ”förödande” och ”omdömeslöst”.

Om Ystads BB stänger kommer Viktorija att tvingas åka till förlossningen i Lund, en timmes bilväg bort.

– Det är ju en bra bit dit. Det sägs också att det går mycket fortare att föda för andrabarnsföderskor. Det känns extra läskigt då, säger hon.

Hon vill inte riskera att behöva föda i sin egen bil, och funderar därför på att ringa en ambulans när värkarna kommer, för att ha tillgång till sjukvårdspersonal om något händer på vägen.

– Då får jag i alla fall föda i en ambulans. Men det kan ju hända mycket olika komplikationer också där. Ambulanserna är inte utrustade med allt som finns på sjukhusen liksom. Tänk om man behöver akut kejsarsnitt, om navelsträngen sitter runt halsen, säger hon.


 Trots att strejken kan komma att drabba henne personligen så har hon förståelse för att sjuksköterskorna kräver bättre villkor.

– Jag jobbar själv som undersköterska. Jag vet hur det kan vara i vården, och är absolut på deras sida. Men det är klart att det känns oroligt, när man själv hamnar i kläm.

Vårdförbundet gick ut i strejk på tisdagen.

ANNONS