Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Utredning: Så startade branden på Oceana

Uppdaterad 08.31 | Publicerad 07.14

En person dog när miljardsatsningen Oceana gick upp i rök.

Nu pekas ett plaströr ut som orsaken bakom tragedin.

Det står nu klart hur branden på Oceana på Liseberg den 12 februari i år startade. Det var sannolikt när plaströr under rutschkanan svetsades samman, skriver Statens haverikommission i ett pressmeddelande. Haverikommissionens utredning pågår fortfarande.

”Plaströren sammanfogades med en metod som kallas elmuffsvetsning. SHK:s utredning visar att branden sannolikt har startat i samband med dessa arbeten. Branden spred sig sedan från rören till vattenrutschkanan och vidare till anläggningen och orsakade omfattande skador”, står det i en delrapport.

Byggledare dog

Branden på Oceana orsakade stora skador och byggledaren Patrik Gillholm, 51 dog i branden. Han var anställd som konsult för Oceanaprojektet av Liseberg. Mellan 2016 och 2019 var han anställd som projektledare på nöjesparken.

– Det är med djupaste sorg och bestörtning vi via polisen fått information om att en person har hittats avliden på brandplatsen, som med all sannolikhet är vår uppskattade kollega Patrik Gillholm. Det som varit en konstaterad katastrof begränsad till materiella förluster förvandlades till en bekräftad tragedi med förlust av liv, har Andreas Andersen, VD på Liseberg sagt i ett uttalande.

Vattenvärlden Oceana var Lisebergs miljardsatsning och skulle öppna i somras. Men bara minuter efter att det började brinna i rutschkanorna stod Lisebergs miljardsatsning i full brand.

Haverikommissionen har även hållit ett informationsmöte med anhöriga till personen som dog i branden.

Utredningen väntas bli klar i början av 2025.