Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Trots kritik – regeringen går vidare med förslag om anonyma vittnen

Vill bryta tystnadskulturen

Uppdaterad 11.42 | Publicerad 08.59

Gunnar Strömmer.

Både Lagrådet och Justitieombudsmannen kritiserade förslaget.

Nu meddelar regeringen, trots det, att de kommer driva vidare för att få igenom anonyma vittnen.

– Vad man gör är att man kastar rättssäkerheten i papperskorgen, säger advokaten Kristofer Stahre.

Trots skarp kritik från flera håll, bland annat Lagrådet som ansåg att förslaget var "mycket begränsat", så kommer regeringen och Sverigedemokraterna nu att lägga fram förslaget om anonyma vittnen. 

Det handlar om att vittnen ska kunna höras anonymt både under förundersökning och i domstol under vissa omständigheter.

Lagändringarna föreslås träda i kraft redan 1 januari 2025.

Syfte: Bryta tystnadskulturen

Syftet är att bland annat öka skyddet för vittnen och bryta tystnadskulturen.

– Det förslag vi lämnar överensstämmer i stort med utredningens förslag, men med några ändringar som har föranletts med synpunkter från Lagrådet, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) vid en pressträff.

För att ett vittne ska få höras anonymt krävs bland annat "att det finns en påtaglig risk för att vittnet eller en närstående till vittnet utsätts för allvarligt brottslighet som riktar sig mot dennes liv, hälsa, frihet eller frid".

Kritik: Kan ge fel förväntningar

Även Domstolsverket och Justitieombudsmannen har kritiserat lagförslaget som båda varnade för en förtroendeskada för rättsväsendet.

I våras befarade lagrådet att ett system med anonyma vittnen skulle kunna ge människor fel förväntningar om att få vittna anonymt.

– För att motverka risken så har vi gett Brottsoffermyndigheten i uppdrag att informera om det nya systemet med anonyma vittnen och vad det kommer innebära för möjligheten att vittna anonymt, säger Gunnar Strömmer.

”Kastar rättssäkerheten i papperskorgen”

Försvarsadvokaten Kristofer Stahre är kritisk till att regeringen nu går vidare med förslaget om anonyma vittnen.

– Vad man gör är att man kastar rättssäkerheten i papperskorgen. Nu kommer fiender kunna vittna anonymt mot varandra och på det sättet utnyttja rättssystemet för att komma åt varandra. Jag kan konstatera att domstolarna har kritiserat det här förslaget hårt också för att det inte väntas få någon effekt eftersom bevisvärdet på den här typen av uppgifter blir så pass lågt, säger Kristofer Stahre och fortsätter:

– Det här är ett slag i luften som är ägnat att från regeringens perspektiv, visa handlingskraft när det egentligen bara kommer att bli pannkaka av det.

Samtidigt har vi en tystnadskultur och syftet här är att bryta den?

– En grundläggande princip i en rättsstat är att man ska veta vem som anklagar en för brott och vem som har lämnat uppgifter mot en. När man genomför det här förslaget åsidosätter man de här principerna, säger Kristofer Stahre.

Polischefen Jale Poljarevius beskriver att det finns positiva och negativa aspekter med förslaget och understryker att det måste finnas en balans.

– Det här kommer ta bort ett av gängens absolut effektivaste verktyg,tystnadskulturen. Det finns osäkerheter i det här om man pratar rättssäkerhet och jag har förståelse för det där. Men som vi har det idag där du varken kan lämna information eller vittna utan att bli exponerad så är det heller inte rimligt med tanke på hur samhället ser ut idag, säger Jale Poljarevius.