Svensken i Säkerhetsrådet: ”Vi måste vara nöjda”
Publicerad 2017-09-12
De nya sanktionerna blev inte så hårda som Trump ville.
Men Sveriges representant i FN:s säkerhetsråd, Olof Skoog, tycker att måndagens åtstramning mot Nordkorea blev lyckad.
– Det är en bra och balanserad och tydlig reaktion. Vi måste vara nöjda, säger han till TT.
USA gick ut hårt i det första förslaget. Straffet för Nordkoreas provsprängning av en vätebomb skulle innefatta en frysning av Kim Jong-Uns privata tillgångar och totalstopp av oljeimport.
Så blev det inte.
Sanktionerna som klubbades igenom på Säkerhetsrådets extrainkallade möte på måndagen kallades av nyhetsbyrån AP för ”urvattnade”. Det håller inte Sveriges representant, Olof Skoog, med om.
– Det fanns ett utgångsbud från amerikanerna som var väldigt tufft, som i stort sett var en blockad mot Nordkorea. Slutprodukten är mycket mer balanserad. Det är starka sanktioner, som kommer att försvåra betydligt för Nordkoreas ekonomi, säger Olof Skoog till TT.
De nya sanktionerna sätter stopp för Nordkoreas export av textiler och arbetskraft – två viktiga inkomster av utländsk valuta. Pengar som i dag går till landets kärnvapenprogram. Diktaturen får heller inte längre importera naturgas. USA:s krav på förbud på oljeköp mildrades till en importbegränsning.
Sveriges linje har samtidigt varit att försöka få till fler politiska och diplomatiska lösningar på Nordkoreakrisen.
– Sanktionerna är bara en del, det är piskan. Moroten och uppmaningen är att göra ännu mer ansträngningar för att få i gång en politisk dialog, det är en viktig del av det här beslutet. Sanktionerna själva löser ju inte själva krisen, säger Olof Skoog.
Han klassar måndagens möte som lyckat.
– Det är väldigt bra att säkerhetsrådet så pass snabbt och så enigt kan reagera på det som är den senaste starka provokationen från Nordkorea i form av det här kärnvapenprovet. Det är en bra och balanserad och tydlig reaktion. Vi måste vara nöjda, säger Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog till TT på telefon från New York.