Historieätarnas expert bjuder på puttrig folkbildning
Uppdaterad 2017-07-27 | Publicerad 2017-07-04
Stuvade makaroner och falukorv som är lite krispigt bränd i kanterna.
Varm o’boy och limpmackor som tröstemat.
Ett skrovmål när kvällen blivit sen.
Eller en riktig jäkla pangmiddag i en annan stad, när kärleken slår till där över bordet.
Mat följer oss genom livet och i vår tid är alla experter på hur människan bör äta. Vissa kan glo ner i din matlåda och direkt se vem du är, hur mycket pengar du har och om du har låtit förnuftet eller känslan styra.
Alla är som sagt, eller tror sig vara, experter.
Men en som kan det här på riktigt är Richard Tellström, docent i måltidskunskap, expert i begravda Historieätarna i SVT och gästlärare på Stockholms universitet.
Han vet varför vi inte bara lever på en motsvarighet till hundfoder, vad mat kan berätta om vår tid, våra värderingar och vår livsstil och varför det finns bearnaisekvarg (fast det är fortfarande omöjligt att svara på).
Med vårt ätande kan vi till och med omedvetet berätta vad vi röstar på. Knäckebröd är tydligen det sossigaste frukostvalet.
Richard Tellströms sommarprat tar det stora greppet utan att glömma det lilla. När han berättar om tant Olgas mustiga gryta ”skafferistädning” får vissa av oss våra egna starka barndomsätarminnan, medan andra mest blir hungriga.
Oavsett blir det ett folkbildande program som på papperet angår alla, det är puttrigt underhållande utan att uppröra och intressant utan att ge några stora insikter, i alla fall inte om man sett Historieätarna.
Han bjuder förresten på anekdoter från inspelningarna av det nedlagda succéprogrammet också, särskilt kul är det att höra om snobbiga kockars lidande inför att bara laga oätliga stuvningar.
Sedan pratar han om sitt stora intresse, vad som är människors skämsmat som de äter när ingen annan ser och som de aldrig skulle skryta om.
Min är chipsmiddag.