Ny regering bjuder på stålbad
Publicerad 2015-05-28
Populistiska och euroskeptiska Sannfinländarna kommer att sitta på tunga ministerposter i Finlands nya regering. Partiledaren Timo Soini får ansvar för utrikes- och Europapolitiken.
Sannfinländarna får även posterna som försvarsminister, justitieminister och social- och hälsovårdsminister.
Men EU-frågan kommer inte att bli något stort problem under mandatperioden, trots att Sannfinländarna är öppet EU-kritiska, tror Juha Jokela, vid Utrikespolitiska institutet i Finland. EU-politiken, liksom utrikes- och försvarspolitiken, kommer att ligga fast.
Välfärden stora frågan
– Sannfinländarna har tonat ner denna fråga. De har förstått att man måste kompromissa om man ska kunna regera. De kontroversiella frågorna däremot är välfärden och ekonomin. På pappret är man överens med de andra partierna, men frågan är hur väl man kommer att kunna samarbeta inom regeringen. Det återstår att se, säger Jokela.
Bistra tider väntar finländarna. Ett stålbad kommer efter tre års recession. Centerledaren Juha Sipiläs koalitionsregering har föresatt sig att genomdriva ett åtstramningsprogram på 10 miljarder euro. Ett stort ansvar som faller på avgående statsministern, konservativa Samlingspartiets ledare Alexander Stubb, som blir finansminister. Målet är att landets skuldsättning ska minska senast 2019.
Enligt Stubb blir det nedskärningar på 4 miljarder euro fram till 2019, till det kommer åtgärder som ska stärka statskassan. Han räknar också med ett tillväxtpaket på 1,6 miljarder euro.
Smärtsamma beslut
Den blivande statsministern Sipilä säger att smärtsamma ekonomiska beslut kommer att drabba alla finländare.
– Inför uppgiften måste jag ödmjukt erkänna att jag har känt mig liten. Jag tror att vi har fått till stånd en plan som Finland klarar sig med, sade han på en presskonferens.
Det blir indexfrysningar och höjda serviceavgifter. Regeringen aviserar också nedskärningar på skolområdet och barnomsorgen, där gruppstorlekarna ska öka. Besparingar ska också göras på bemanningen inom äldreomsorgen samtidigt som avgifterna på olika tjänster höjs.
Regeringen hoppas fortfarande på ett avtal med arbetsmarknadsparterna, för att slippa neddragningar på 1,5 miljarder euro. Lockbetet är en sänkning av inkomstskatten.
TT