Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Emil, Emilia

Så undviker du trafikkaoset under påskhelgen

Publicerad 2015-04-02

Allt om påsktrafiken - se Aftonbladets livesändningAllt om påsktrafiken - se Aftonbladets livesändning

En av årets mest intensiva trafikdagar är här.

Allra värst brukar det bli från Stockholm mot fjällen och E4:an norrut – som också delvis stängs av.

– Man får planera för att resan tar längre tid, säger Lennart Helsing på Trafikverket.

Påskfirare över hela landet reser bort under helgen och många väljer att ta bilen. Skärtorsdagen och annandag påsk är generellt de två värsta trafikdagarna under påskhelgen.

Stänger av filer

– Framför allt är det många som reser från Stockholm upp till fjällen och ut till landet, säger Lennart Helsing, pressansvarig på Trafikverket.

Han lägger också till att många kör E4:an norrut från Stockholm.

För att få bättre flyt i trafiken har Trafikverket därför valt att stänga av omkörningsfilerna på E4 mellan Gävle och Tönnebro de tider trycket väntas bli som störst (se faktarutan till höger).

Längs vägsträckan är det växelvis en eller två filer och stora störningar brukar uppstå när det är mycket trafik och trafikanter ska tillbaka in i enkelfilen.

”Välj säkra vägar”

– Vid kraftig ökning av trafikflödet är det bättre att alla håller sig i samma körfil. Trafiken flyter mycket bättre och vi minskar risken för köolyckor med längre totalstopp, säger Mats Sandgren chef Trafikmiljö på Trafikverket i ett pressmeddelande.

Lennart Helsing säger att bilister uppmanas välja säkra vägar i största möjliga utsträckning. Det är vägar där det exempelvis finns mitträcken och trafiksäkerhetskameror. Olyckor inträffar visserligen också längs de vägarna, men konsekvenserna blir inte lika stora.

– Det är oftast inte lika allvarliga olyckor, säger Lennart Helsing.

”Bli inte stressad”

Han fortsätter:

– Det är ett bra råd, men under förutsättning att man har en sån väg att välja på.

Det finns också andra råd att ta med sig på vägen för den som ska ge sig ut i påsktrafiken.

– Mitt viktigaste råd är att inte bli stressad för att resan faktiskt tar längre tid. Det andra är att hålla avstånd, säger Lennart Helsing.

Han säger också att det är bra att kolla på ”Läget i trafiken” Trafikverkets webbsajt innan man ger sig av för att se om det är några störningar eller olyckor på den eller de vägar man planerar att åka.

Inga väder- eller halkvarningar har utfärdats under dagen.

Följ ämnen i artikeln