Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Kerry: Syrien söker militär lösning

Uppdaterad 2016-02-05 | Publicerad 2016-02-04

USA:s utrikesminister John Kerry.

USA:s utrikesminister John Kerry anklagar Moskva och Damaskus för att söka en militär lösning på kriget i Syrien, i stället för en politisk.

De fortsatta attackerna av syriska regimstyrkor – understödda av ryskt flyg – mot rebellkontrollerade områden signalerar detta, enligt Kerry.

Uttalandet kommer efter det att FN-sändebudet Staffan de Mistura meddelat att de FN-ledda samtalen för att få slut på kriget tar en paus till den 25 februari.

Så sent som i tisdags krävde USA:s John Kerry att Ryssland ska upphöra med sina lufträder i det krigshärjade Syrien. Orsaken var fredssamtalen som inleddes i Genéve i slutet av förra veckan.

Kreml mötte dock uppmaningen med kalla handen. På onsdagen stod det klart att de inte får gehör för sin uppmaning.

– Ryska anfall kommer inte att upphöra förrän vi verkligen har besegrat terrororganisationer som Jabhat al-Nusra (al-Qaidas syriska gren). Och jag förstår inte varför dessa luftangrepp skulle stoppas, sa Lavrov enligt nyhetsbyrån Reuters under en presskonferens.

Sedan i höstas har Ryssland stöttat diktatorn Bashar al-Assad i det syriska inbördeskriget genom luftangrepp mot oppositionella grupper och terrororganisationerna al-Nusra och IS.

Aftonbladet-TT

Följ ämnen i artikeln