Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Löfven om toppmötet i Bryssel

Uppdaterad 2015-09-25 | Publicerad 2015-09-24

BRYSSEL. Det förväntade bråket uteblev på nattens EU-toppmöte.

– Om Merkel skällde ut Orban så var det inte medan jag var i rummet, säger statsminister Stefan Löfven. Men visst finns det åsiktsskillnader.

Sveriges statsminister tycker att EU efter toppmötet tagit ytterligare ett steg i att hantera flyktingsituationen.

Dagen innan beslutade ländernas migrationsministrar att med tvingande kvoter fördela 120 000 flyktingar som redan finns i Europa.

Tidigare har uppgifter förekommit om att beslutet också skulle behöva godkännas av EU:s regeringschefer för att bli bindande, men det senaste är att det inte behövs. Beslutet om de 120 000 som ska omfördelas gäller – därför togs frågan inte upp i går.

I natt bestämde ledarna att förbättrade mottagningscentra, så kallade hotspots, ska finnas på plats i november i Grekland och Italien.

– Vi måste få bättre ordning och reda i flyktingmottagandet, slår Löfven fast. Här kommer flyktingarnas dokument att kontrolleras, fingeravtryck att tas. Vi ska också se till att de som inte får asyl lämnar EU.

Kontrollen av EU:s yttre gräns ska förbättras. Dock oklart hur.

”EU måste ta en mer aktiv roll”

Mötet enades om att en viktig långsiktig faktor i att få slut på flyktingkrisen är att skapa fred i Syrien.

– EU måste ta en mer aktiv roll för att lösa Syrienkonflikten, säger Löfven. De ska ske genom bildandet av en kontaktgrupp och eventuellt en särskild Syrienrepresentant för EU. Men det viktiga är att vi arbetar under FN:s ledning.

På mötet beslöts också att EU ska bidra med nästan tio miljarder kronor till FN för att förbättra förhållandena i de flyktingläger i Turkiet, Libanon och Jordanien där flera miljoner Syriensflyktingar sitter.

Meningen är att halva den summan ska tas från EU-budgeten och den andra halvan ska medlemsländerna bidra med. Sverige har redan beslutat att ställa upp med 25 miljoner kronor.

– Jag håller med om att mer kunde ha gjorts tidigare men Sverige har inget att skämmas för, säger Löfven.

”Hölls i pragmatisk anda”

Inför mötet spekulerades det mycket i att det skulle gå väldigt vilt till. Många trodde att Ungerns premiärminister Viktor Orban och regeringscheferna för de andra östländerna som inte gillar tvingande kvoter, högljutt skulle ventilera sin frustration.

Under kvällen ryktades det också att Tysklands förbundskansler Angela Merkel skulle ha skällt ut Orban. Löfven ler när han får frågan om det var något han blev vittne till.

– Nej, eftersom det inte hände. Mötet hölls i en väldigt pragmatisk anda. Det fanns ingen aggressivitet eller antagonism. Det råder ingen tvekan om att det finns olika uppfattningar men de framfördes inte med någon fientlighet. Det var god stämning.

Mötet tog slut strax före klockan ett på natten.

– Vi har att hantera en enormt komplex uppgift som vi står mitt uppe i och som kommer att pågå ett bra tag. Då gäller det att hjälpas åt.