Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Fixa supén med catering

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-12-21

Redo för nyår. "Det bästa med catering är att man slipper planera vad man ska äta på nyårsafton", säger Sara Malmqvist på Vasastans ost.

Varför stressa vid spisen, när allt kan lösas med ett telefonsamtal och en sväng med bilen? Så tänker allt fler som bjudit hem folk till nyårsafton. Lösningen heter catering – en bransch som ökat kraftigt de senaste åren.

Martin Lindwall, på restaurang Plockepinn i Malmö.

Enligt statistiska centralbyrån omsätter cateringbranschen i Sverige nästan 1,7 miljarder kronor i år. En av höjdpunkterna är nyårsafton.

– Vår catering har ökat fem år i rad. I fjol gjorde vi 1 600 nyårsmenyer i Malmö och 200 i Lund, berättar Martin Lindwall, delägare i Malmö-restaurangen Plockepinn. Enligt Martin Lindwall är det allt från 18-åringar till 86-åringar som hämtar sin festmat i påse - klar att värmas upp, och med tydliga anvisningar från kocken.

– Anvisningarna är uppskattade. Ingen misslyckas med maten, säger han.

Att anlita en cateringfirma kan innebära allt från att själv hämta den beställda maten, till att få den hemkörd av personal som dukar bordet, arrangerar blommorna, serverar och stannar kvar och diskar efteråt. Den lyxiga totalservicen kan dock vara svår att få just på nyår.

– Personalen kostar så mycket en sådan helg att efterfrågan är liten, säger Katarina Gustafsson på cateringföretaget Smaksensation i Stockholm.

– Men för ungefär 800 kronor per person kan vi ordna det också.

Katrin Zetterlund

Här finns nyårscatering

Läs mer

(.se)