Regeringen tar krafttag mot bilbränder – vill skärpa straffen
Publicerad 2016-08-17
För nionde natten i rad har bilar bränts i Malmö.
Nu vill regeringen ta ett krafttag och skärpa straffen. Bland annat förslås att ungdomar som begår allvarligare brott kan komma att övervakas.
– Det innebär att man kan övervakas genom en fotboja, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson.
Bilar har bränts i Malmö för nionde dagen i rad.
Det innebär att det hittills, under sommarmånaderna, brunnit 110 bilar bara i Malmö. Nu tillsätter regeringen en snabbutredning för att göra det lättare att fälla gärningsmännen.
– Vad som är helt klart är att vi måste få till en snabbare lagföring i vissa fall, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson på en presskonferens i Rosenbad.
Vill skärpa straffen
Regeringen vill nu se över förutsättningarna för att fälla de som bränner bilar. Det kan bli aktuellt att inrätta särskilda jourdomstolar som kan ta sig an dessa ärenden och införa nya möjligheter att sköta processen på distans.
– Man måste kunna göra förhandlingar i alla delar av landet, därför kommer vi nu satsa på jourdomstolar. Det är viktigt att det går snabbare och därför lyfter vi denna fråga, säger Morgan Johansson.
Regeringen vill också skärpa straffen för grov skadegörelse, öka den polisiära närvaron och arbeta hårdare med det brottsförebyggande arbetet.
– Unga får i dag antingen böter eller fängelse om de döms för brott. Man föreslår nu en mer ingripande påföljd för de som döms för allvarligare brott. Det kallas ungdomsövervakning och innebär att man under vissa tider får hålla sig hemma och det övervakas med hjälp av fotboja.
– För den enskilde är det lika illa att få sin bil uppeldad som att få sin bil stulen.
Över 2 000 bilar brända
Regeringen vill också göra det enklare att sätta upp övervakningskameror i vissa områden ”där problemen är som störst”.
Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå, har totalt 2 027 bilar brunnit mellan januari och juli i år. Det är dock oklart huruvida det är fler eller färre än tidigare år eftersom det inte finns statistik som sträcker sig längre bak i tiden.
– Tittar vi på bilbränder ligger de på alldeles för hög nivå, men det sker ingen dramatisk förändring över tid. Men det är en utveckling vi behöver bryta, säger inrikesminister Anders Ygeman.
Vad tror du är anledningen till att bilbränder blossar upp nu igen?
– Jag tror det är flera olika orsaker. Det finns social problematik, försäkringsbedrägerier, det kan handla om att dölja annan brottslighet, säger Anders Ygeman.
Allianspartierna vill tillsätta omkring 2000 nya poliser, kommer det bli så?
– Jag vill inte delta i den här polisauktionen. För mig är det viktiga att de poliser som finns är där de gör mest nytta.
"Jag blir förbaskad"
Morgan Johansson säger att bilbränder är ett mycket allvarligt brott som inte går att ursäkta.
– Jag blir förbaskad av de här ligisterna som det rör sig om, som springer omkring och förstör andras egendom. De förstör också för sig själva. När man får tag på dem kommer de riskera höga böter och kanske även fängelsestraff, säger han.
Vad skulle jourdomstolar få för effekt?
– Tanken är att man ganska snabbt inpå brottet ska kunna döma, kanske bara efter ett par dagar.
Vad vill du säga till de som bor i utsatta områden och är oroliga?
– Det första är att polis och rättsväsende gör allt de kan för att hitta gärningsmännen. Det andra är att har de sett någonting eller har information om vem som kan vara inblandad måste de delge det till polisen. Ingen tjänar på att det här får fortsätta dag efter dag.
Natten till onsdag har fyra bilar bränts i Malmö och ytterligare en i Lund. Ännu har polisen inte kunnat gripa någon misstänkt.
Men det är inte bara i Malmö som bilar har brunnit. Under natten till onsdag brann ett 20-tal bilar i en carportlänga i Norrköping och ytterligare tre bilar skadades i en brand i Linköping. Natten innan brann två bilar i Stockholmsförorten Husby och sju i Haninge.