Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingegerd, Ingela

Dotterns kamp för fängslade hjärtläkaren: ”Akut läge”

Uppdaterad 2016-10-21 | Publicerad 2016-09-16

I tre år har den svensk-etiopiske hjärtspecialisten Fikru Maru suttit fängslad i Etiopien – utan friande eller fällande dom.

Hans hälsotillstånd har gradvis försämrats och för ett par dagar sedan blev Maru kritiskt sjuk i fängelset.

– Det är ett akut läge, jag åker ner på lördag till Etiopien, säger dottern Emy Maru till Aftonbladet.

På söndag sänds en P1 dokumentär om den frihetsberövade läkaren.

Hjärtspecialisten Fikru Maru flydde till Sverige från Etiopien efter militärkuppen i landet 1977. 2006 återvände han till hemlandet för att starta upp det första sjukhuset för avancerad hjärtvård, som svenska Swedfund varit med och finansierat.

Sedan pendlade han regelbundet mellan familjens hem i Aspudden i södra Stockholm till Etiopiens huvudstad Addis Abeba och Addis Cardiac Hospital, skriver Sveriges Radio.

Dottern: ”Han sitter oskyldig utan rättegång”

Men en morgon i maj 2013 greps Fikru Maru, och anklagades för att ha mutat sig fri efter att ha fastnat i tullen med sjukhusutrustning. Han fördes till det ökända häktet Maekelawi. Först efter fem månader i häktet presenterades åtalet. Trots att flera av misstankarna mot honom avskrivits har Maru suttit fortsatt frihetsberövad i fängelset Kilinto i väntan på en rättegång, som flera gånger har skjutits upp.

Ingen berättar varför och ingen får heller kontakt. Fikru Maru förnekar brott. Och hans dotter, Emy Fikru, har sedan pappan fängslades arbetat outtröttligt för att få honom fri.

– Han sitter oskyldig utan rättegång. Det är helt sjukt, säger dottern Emy Maru i P1-dokumentären ”Fikru Maru – den fängslade hjärtläkaren”, som följt hennes kamp mot det svenska utrikesdepartementet.

Etiopiska myndigheter säger att åtalet är ett bevis på att landet nu tar krafttag mot korruption. Flera människorättsorganisationer menar att rättegången är en del av en politisk maktkamp, ett sätt för premiärministern att göra sig av med tullministern.

Livshotande tillstånd

Fikrus svenska advokat, Hans Bagner, säger i P1-dokumentären att det inte ens är klarlagt om det finns utrymme i den etiopiska strafflagen för den typen av brott som han kan misstänkas för.

– Jag kan nog inte använda något annat ord än skandalöst, säger Bagner om situationen.

Nästa datum för förhandlingar är satt till oktober 2016.

Men tiden börjar sakta rinna ut för Fikru Maru. Nyligen flyttades han från säkerhetsfängelset Kilinto utanför Addis Abeba till ett sjukhus, där han vårdas för en kollapsad lunga. Men kompetensen som krävs för att behandla hans livshotande tillstånd uppges inte finnas i Etiopien. Det var den verksamheten som Maru och hans läkarkollegor var där för att starta, en operationsverksamhet som sedan han greps har lagts på is.

Häromdagen skrev en svensk thoraxkirurg ett brev till Sveriges ambassadör i Etiopien, där han uppgav att Fikru Maru är i akut behov av vård och att hans ”chans till överlevnad kräver kompetent thoraxkirurgisk handläggning och operation i omedelbar närtid”.

Emy Maru är både frustrerad och mycket orolig för sin pappas hälsa.

– Det är ett akut läge, jag åker ner på lördag till Etiopien, säger Emy Maru till Aftonbladet.

P1 dokumentär sänder på söndag dokumentären om Fikru Maru, men den finns redan nu att lyssna på.

Följ ämnen i artikeln