Männen får stå för budgetnotan

Publicerad 2014-10-23

Framför allt höginkomstagande män får stå för notan i den rödgröna budgeten.

Enligt Ulla Andersson (V) är det slut på deras kalasande:

– Vi tycker att det är dags att fler ska få det bättre och också få ha kalas.

Ulla Andersson (V).

Det var en segerviss Ulla Andersson (V), som i dag mötte pressen efter att finansminister Magdalena Andersson (S) presenterat höstens budget för nästa år.

– Det klart att vi är nöjda, vi gör skillnad. Det här är reformer som kommer att ha stor betydelse i människors liv, framför allt kvinnors liv, säger Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson för Vänsterpartiet.

”Avstå från en hel del”

Hon berättar om hur de centrala förhandlingarna drog igång för några veckor sedan efter att de rödgröna partierna kommit överens i knäckfrågan, vinster i välfärden.

– Vi har fått igenom två feministiska ingångar, som vi nu ser konkreta reformer kring, det handlar om ökade resurser till äldreomsorgen, förbättrade arbetsvillkor, förlossningsvård, höjt underhållsstöd för ensamstående föräldrar, höjd socialbidragsnorm för barn, höjd ersättning för långtidssjuka och vi ser till att barn får gratis medicin.

I fördelningsprofilen i budgeten syns det tydligt att det framför allt är personer med lägst inkomst, de i de fem lägsta inkomstgrupperna som får ökade inkomster – vilket en majoritet är kvinnor. De två högre inkomstgrupperna består framför allt av män.

– De kommer att få avstå en hel del pengar för att utjämna inkomstskillnaderna för att ge mer resurser till välfärden.

”De har haft kalas”

Magdalena Andersson (S) lyfte också upp faktumet att männen nu får stå för notan.

– Männen får chans att bidra lite mer till barnens utbildning, säger hon.

De menar att Sverige under de senaste åtta åren av borgerligt styre gett gruppen höginkomsttagare mycket mer pengar i plånboken.

– Vi tycker att det är dags att de börjar bidra till samhället i större utsträckning än vad de har gjort under de här borgerliga åren, säger Ulla Andersson.

Är det rimligt att männen ska stå för kalaset?
– De har haft kalas och vi tycker att det är dags att fler ska få det bättre och också ha kalas.

ANNONS