Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Svensk på plats vid IS-striderna

Publicerad 2014-10-11

Terrorsekten IS fortsätter attackerna i Kobane.

Svenske politikern Jabar Amin (MP) befinner sig i området och bevittnar framryckningen.

– Det är intensiva strider. Jag kan se IS-flaggor på byggnader, säger han.

Samtidigt avancerar gruppen mot Iraks huvudstad Bagdad.

Miljöpartisten och riksdagsledamoten Jabar Amin befinner sig sedan i går i Turkiet. Under dagen har han tagit sig till staden Suruc, nära Kobane, för att med egna ögon se vad som pågår i området.

– Jag vill se hur civilbefolkningen har det. Jag försökte korsa gränsen men turkisk militär hindrade mig, säger han.

Från en kulle utanför Suruc, på den turkiska sidan, har han kunnat se rakt in i Kobane där intensiva strider pågår.

– Jag hör beskjutningar och ser stridsflyg som bombar. Jag kan se när bomberna faller ner.

Amin har även sett strider mellan vad han tror är IS-styrkor och kurdiska styrkor.

– Jag kan se IS-flaggor på byggnader.

Kritik mot passivt Turkiet

Enligt Amin har 100 000-tals människor i Kobane flytt för sina liv. En del har tagit sig till Suruc där det upprättats ett tillfälligt flyktingboende i en park som fungerar som ett kulturcentrum. Flyende familjer sitter under parkens träd och hjälporganisationer delar ut mat.

– Jag pratade tidigare med en familj som flytt. De är mycket ledsna över att omvärlden inte reagerar. Alla som jag pratat med verkar avsky IS-styrkorna.

Amin kommer göra ytterligare försök att ta sig närmare Kobane - men i nuläget är det svårt eftersom turkisk militär har spärrat av gränsen.

– Det är tragiskt att terrorister kan angripa en hel stad och att så få länder agerar med den kraft som behövs. Det är självklart obehagligt att vara här men jag tror det är viktigt att själv se vad det är som händer.

Turkiet har kritiserats för att vara alltför passiva i striden mot IS. Landet är under hårda påtryckningar att gå in med marktrupper, men vägrar gå in utan stöd från USA.

Håller samtal

Hittills har minst 23 personer dött i Turkiet under protester mot den passiva regeringen.

– Vi håller samtal. När vi har ett gemensamt beslut kommer Turkiet inte hålla tillbaka från att spela sin roll, sa utrikesminister Mevlut Cavusoglu på torsdagen, enligt BBC.

På lördagen rapporterar USA om framsteg i försöken att få Turkiet med i kampen mot extremiströrelsen.

I samtal har Ankara lovat att utbilda och träna moderata syriska rebeller, enligt Marie Harf vid amerikanska UD, skriver TT.

Träningen av rebellerna är en av president Barack Obamas hörnstenar i strategin att "förgöra" IS, som han presenterade den 10 september.

IS närmar sig Bagdad

Samtidigt uppger flera medier hur IS avancerar mot irakiska huvudstaden Bagdad. Enligt CNN har terrorgruppen tagit kontroll över flera förorter i närheten av Iraks centralfängelse i Abu Ghraib efter våldsamma strider mot irakisk militär under natten.

De övertagna områdena ligger bara kilometer utanför Bagdads internationella flygplats.

På fredagen uttryckte amerikanska försvarsministern Chuck Hagel om att Anbar-provinsen, väster om Bagdad, var hotad. Faleh al-Issawi, provinsens vicepresident, har varnat för att Anbar kommer att "falla inom 10 dagar".

Anbar är strategiskt viktig för IS, bland annat eftersom den innehåller Iraks näst största damm, Haditha-dammen. Om terrorgruppen lyckas få kontroll över provinsen kan de etablera en frontlinje som sträcker sig över ett stort område mellan Syrien och Irak - vilket förenklar attacker mot Iraks huvudstad.