Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Leopold

Kidnappade svensken frigiven

Uppdaterad 2014-07-30 | Publicerad 2014-07-29

Affärsmannen Sölve Nilsson som har suttit fängslad i Ukraina av proryska separatister har nu släppts.

Det skriver utrikesminister Carl Bildt på Twitter.

– Vi kan bekräfta att en svensk medborgare som varit bortförd mot sin vilja i östra Ukraina är frisläppt, säger Ylva Voxby, pressekreterare vid Rikskriminalpolisen.

"Svensk som suttit kidnappad i östra Ukraine skall nu vara befriad. Vi tackar Ukraina för dess insatser", skriver Carl Bildt strax efter klockan 23 på tisdagskvällen.

UD:s kommunikationsenhet och Rikskriminalpolisen bekräftar att mannen har släppts fri.

– Vi kan bekräfta att en svensk medborgare som varit bortförd mot sin vilja i östra Ukraina är frisläppt, säger Ylva Voxby, pressekreterare vid Rikskriminalpolisen.

Ukrainas president Petro Porosjenko skriver i ett uttalande på Kyiv Posts hemsida att 17 gisslantagna ska ha frigivits och anlänt till Kiev. Enligt Porosjenko ligger en framgångsrik men hemligstämplad operation bakom fritagandet, skriver TT.

Det är oklart om svenske Sölve Nilsson är en del av den gruppen.

Aftonbladets reporter Kenan Habul pratade med Sölve Nilsson flera gånger på plats i Ukraina, medan han fortfarande var i fångenskap.

– Glöm inte bort mig. Jag förstår att det är nyheter i dag och kanske i morgon, sen dör det väl ut. Men glöm inte bort mig, sa han då till Aftonbladet.

Tillfångatogs i vägspärr

Sölve Nilsson, 64, tillfångatogs vid en vägspärr den tionde juli nära Perevalsk i Luhansk-regionen och har hållits fången i rebellfästet Horlivka.

De senaste dagarna har strider mellan regeringstrupper och proryska separatister utspelat sig i staden.

Sölve Nilsson, som ursprungligen är från Västsverige, arbetar i ett företag som har täta förbindelser med Ryssland, enligt Anton Gerasjenko, talesman för den ukrainska centralregeringens inrikesdepartement.

– Han greps efter att separatisterna fattat misstankar då han gick omkring med en karta, säger Anton Gerasjenko till Aftonbladet.

På Rikskriminalpolisen vill man inte berätta något mer om omständigheterna kring frisläppandet.

– Av säkerhetsskäl berättar vi aldrig om våra metoder. Vår erfarenhet är att minsta möjliga exponering är det mest gynnsamma, säger Ylva Voxby.

Texten uppdateras.