Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Bankirpräst greps med 175 miljoner kronor

Publicerad 2013-06-28

Bedrägeriskandalen inom Vatikanens skandalomsusade bank IOR växer.

I dag greps en italiensk präst misstänkt för omfattande bedrägeri och pengatvätt.

Han greps när han försökte föra 20 miljoner euro över gränsen från Schweiz.

Prästen Nunzio Scarano greps tillsammans med en person som tidigare arbetat för den italienska säkerhetstjänsten. De bägge männen greps när Nunzio försökte föra ombord pengarna – motsvarande 175 miljoner kronor – på den tidigare säkerhetsmannens privata flygplan.

Scarano är anställd på APSA, den avdelning inom Vatikanen som förvaltar den heliga stolens tillgångar. Men han stängdes av från sin tjänst redan för en månad sedan sedan hans överordnade informerats om att han var föremål för en polisutredning, säger Vatikanens presstalesman Federico Lombardi till La Republicca.

Kallades monsignor 500

Scarano misstänks bland annat för bedrägeri och omfattande pengatvätt.

– Han kallades monsignor 500 på grund av det stora antal 500-lappar han alltid hade tillgängliga, säger en av utredarna till La Repubblica.

Brottsutredningen sker i spåren av förra årets så kallade Vatileaks-skandal, med hemliga dokument som vittnade om omfattande korruption, svågerpolitik och sexuella relationer inom Vatikanen.

Avslöjades av påvens butler

Det var den förra påven Benedictus privata butler, Paolo Gabriele, som läckte uppgifterna som låg till grund till avslöjandet.

Uppgifterna publicerades i boken "Hans helighet", skriven av journalisten Gianluigi Nuzzi.

Den läckande butlern dömdes senare till 18 månaders fängelse för att ha stulit och offentliggjort de konfidentiella dokumenten.

– Fler huvuden kommer att rulla, lovade han redan när han greps.

Påven Benedictus abdikerade oväntat i vintras, men kort innan han avgick benådade han butlern.