Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Reinfeldts sjunde regeringsförklaring

Publicerad 2012-09-18

Det var statsminister Fredrik Reinfeldts sjunde regeringsförklaring.

Han avslöjade bland annat en budgetnyhet – 1,5 miljarder satsas på kriminalpolitiken 2013.

– Vi förväntar oss väsentligt förbättrade resultat, säger Reinfeldt.

Efter att statschefen Carl XVI förklarat riksmötet 2012/2013 öppnat var det dags för statsminister Fredrik Reinfeldt (M) att läsa upp sin sjunde regeringsförklaring – där han drog upp riktlinjerna för hur alliansregeringen ska agera under kommande år.  Det var sedan tidigare känt att det inte skulle bli någon regeringsombildning. Det innebär att inga statsråd behöver se sig om efter nytt jobb.

På torsdag ska finansminister Anders Borg (M) presentera årets höstbudget. Men redan nu är det mesta känt efter en rad utspel.

”Kan aldrig accepteras”

Men statsministern hade sparat en nyhet som rörde kriminalpolitiken. Nästa år satsas 1,5 miljarder på området.

– Därmed blir rättsväsendets anslag drygt 10 miljarder kronor högre än 2006. Det är en mycket stor ökning av rättsväsendets kapacitet och vi förväntar oss väsentligt förbättrade resultat, säger Fredrik Reinfeldt.

Statsministern menade att den välorganiserade brottsligheten hotar allt för många svenskars vardag.

– Det kan aldrig accepteras. Samhället ska reagera med tydliga och effektiva åtgärder mot brottslighet och dess orsaker. Det ska finnas en tillgänglig och synlig polis i hela landet.

Statsministern inledde dock med att säg att Sverige klarar sig bra i en orolig värld eftersom man tagit ansvar för Sveriges finanser.

– Vi kan investera i sammanhållning – i välfärd och full sysselsättning, säger han.

”Strukturreformer är nödvändiga”

Reinfeldt radade dessutom upp de stora delarna som kommer finnas med i torsdagens budget. Det handlar bland annat om sänkt bolagsskatt och sänkt skatt för pensionärer. Han nämnde även satsningarna på infrastruktur, innovation, bostäder och forskning. Totalt uppgår budgetutrymmet för 2013 till 23 miljarder kronor.

Statsministern tog även upp den ekonomiska krisen som drabbat delar av Europa hårt:

– Kraftfulla åtgärder måste vidtas i Europa för att motverka den ekonomiska krisen. Strukturreformer är nödvändiga för att skapa ett mer konkurrenskraftigt och framtidsinriktat Europa. De offentliga finanserna måste saneras och regler införas som motverkar ansvarslöst risktagande inom den finansiella sektorn.