Misstänkt granat påträffad – skola utrymd

Publicerad 2012-09-17

POlis på plats vid skolan.

Storvretskolan i Botkyrka, söder om Stockholm, utrymdes i dag sedan personal på skolan hittat ett granatliknande föremål.

Polisens bombgrupp kallades till platsen, men vid 14-tiden kunde man konstatera att den misstänka granaten bara var en attrapp.

– Det visade sig var en så kallad laddblind, och det betyder att det inte funnits något sprängämne i den, säger Sven-Erik Olsson på länskommunikationscentralen.

Det var strax efter 11-tiden i dag som personal på Storvretskolan i Botkyrka hittade en låda full med vapen i ett av skolans arkiv.

– Personalen på skolan har hittat ett granatliknande föremål, så kallade karatepinnar och en kniv, säger Sven-Erik Olsson på länskommunikationscentralen i Stockholms län.

Skolan utrymdes

Skolpersonalen utrymde skolan på eget initiativ.

– Vi håller på att flytta om här och i en låda i ett arkiv hittade vi de här vapnen, säger Christina Dahl, rektor på skolan.

Så fort personalen insåg vad lådan innehöll kontaktades polisen.

– Vi ringde direkt och de skickade hit bombtekniker, säger Christina Dahl.

Klockan 14.25 träffade Aftonbladet skolans rektor i skolans entré, omringad av nyfikna barn.

– Polisen har kommit fram till att det var en granat men man har röntgat den och det var ingen sprängladdning i den och ingen tändning på den, säger hon.

Kan ha legat i skolan sedan 80-talet

Hon förklarar också hur själva upptäckten gick till.

– Den hamnade i den byggnaden där nere där vi håller på att utrymma för att bygga om. Så vår kanslist var i arkivet och där var en låda som hon inte fick ner. Så biträdande rektorn fick ta ner den och bar den till sitt rum. Där hittade vi diverse saker som förmodligen är beslagtagna på 80-talet och sen har glömts bort, säger Christina Dahl.

Själva utrymningen var en ren säkerhetsåtgärd.

– Det var aldrig någon övervägande fara utan utrymningen skedde av säkerhet för barnen och att vi ville göra det på ett odramatiskt sätt, säger Christina Dahl.

Under eftermiddagen hölls ett möte på skolan, där personal och elever fick information om vad som faktiskt hänt.