Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Nordkorea firar uppskjutningen

Publicerad 2012-12-15

Omvärlden har rasat mot satelliten.

Men i Nordkorea hölls i går  en masshyllning för landets första lyckade raketuppskjutning.

– Nordkorea visade både hemma och utomlands sin orubbliga ståndpunkt, ska ledaren Kim Jong-un ha sagt.

Efter misslyckade försök och rykten om att uppskjutningen kunde ställas in på grund av snökaos skickade Nordkorea upp sin första långdistansraket i onsdags, till omvärldens förtret.

Världsorganisationen FN fördömde snabbt uppskjutningen, som man menar var en testskjutning av en långdistansrobot som kan kärnvapenbestyckas, vid ett krismöte.

Enligt Nordkorea ska långdistansroboten ha satt en kommunikationssatellit i omlopp.

– Med anledning av det här nuvarande hotet mot den regionala säkerheten kommer USA att stärka och utöka vårt nära samarbete med allierade, sa Tommy Vietor, talesman för det amerikanska nationella säkerhetsrådet i ett uttalande.

Hurrar tillsammans

Men i det mycket slutna landet hölls hyllningsparader i dag – två dagar efter uppskjutningen, och tre dagar före årsdagen av förre diktatorn Kim Jong-ils död, den 17 december.

Bilder från centrala Pyongyang visar tiotusentals människor och soldater som hurrar tillsammans på det snötäckta Kim Il-sung-torget.

– Det gör mig glad att vår satellit flyger runt i rymden, säger Pyongyangbon Jong Sun Hui till nyhetsbyrån AP, som har en redaktion i landet.

Enligt brittiska The Telegraph ska högt uppsatta tjänstemän ha hyllat uppskjutningen och den nye ledaren Kim Jong-uns ”mod och vishet”.

Detaljer om hur sonen, som nu leder landet, ska ha följt uppskjutningen läckte också ut.

Kim Jong-un ska också ha hållit ett tal till nationen.

– Nordkorea visade både hemma och utomlands sin orubbliga ståndpunkt, skahan ha sagt enligt den statliga nyhetsbyrån KCNA som BBC citerar.

Han fortsatte med att säga att man utövat ”landets legitima rätt att använda rymden för fredliga ändamål”, enligt BBC.

”Kommer att stärkas”

Landets regim har också förtydligat att fler raketer kan avfyras, eftersom tanken är att med en trestegsraket få upp en satellit i rymden.

Delar av den raket som sköts upp i onsdags har hittats och undersöks nu i Sydkorea, rapporterar flera medier.

Men samtidigt som länderna i FN:s säkerhetsråd diskuterar sanktioner mot Nordkorea tror experter att landets nye ledare nu lyckats befästa sin position.

– Uppskjutningen innebär att man uppfyllt Kim Jong-ils sista önskan, säger Yoo Ho-Yeol, professor i statsvetenskap vid Korea University i sydkoreanska Seoul till Telegraph.

Till nyhetsbyrån Reuters säger Suh Choo-suk, tidigare nationell säkerhetsrådgivare i Sydkorea om Kim Jong-un:

– Hans kontroll kommer att stärkas ännu mer genom raketuppskjutningen.