Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Regeringen får kritik: integrationen ineffektiv

Publicerad 2012-12-14

Riksrevisionen: "Regeringen, Migrationsverket och Arbetsförmedlingen behöver bli mer effektiva"

Riksrevisionen har granskat statens insatser för att asylsökande ska integreras.

Slutsatsen: det går för långsamt.

– Vi ser att den här processen kan bli mer effektiv, säger riksrevisor Gudrun Antemar till Aftonbladet.

Integrationsminister Erik Ullenhag

Aftonbladet har i sin reportageserie #Välkommen berättat om att Sverige är näst sämst i Europa när det gäller att integrera nyanlända på arbetsmarknaden.

Riksrevisionen har nu granskat regeringen, Migrationsverket och Arbetsförmedlingen och deras insatser för att ta emot och introducera asylsökande i samhället.

Måste bli mer effektiva

Man konstaterar att antalet asylsökande ökar samtidigt som allt fler som beviljats uppehållstillstånd väntar på en plats i en kommun. Det ställer krav på flexibilitet och samverkan mellan ansvariga myndigheter.

Enligt rapporten "Början på något nytt", som kom i dag, behövs fler insatser som förbereder asylsökande för etablering och integration i samhället. Det gäller i första hand språkstöd, praktikplatser och arbete. Språkstöd bör ges utifrån den enskildes behov och tid i mottagningssystemet.

– Vi inser att det är stora utmaningar och stort tryck på mottagningssystemet och då innebär det att det ställs stora krav på flexibilitet när det gäller statens ansvar och insatser. Vi ser att man har möjlighet att praktisera och börja arbeta redan när man är asylsökande om man kan styrka sin identitet, säger riksrevisor Gudrun Antemar till Aftonbladet.

Mer samarbete krävs

När man kommer som asylsökande har Migrationsverket ansvar, till dess att beslut om uppehållstillstånd kommer, då Arbetsförmedlingen tar över.

– Med ett flexibelt system där myndigheter samarbetar bättre och som är individanpassat, kan den här processen bli mer effektiv, säger Gudrun Antemar.

Migrationsverket bör säkerställa att asylsökande i hela landet får likvärdig information om sina rättigheter, skyldigheter och möjligheter. Arbetsförmedlingens ska så tidigt som möjligt se till att de som får uppehållstillstånd får påbörja sin etablering.