Plugget nästa

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-25

Ella Bohlin sa upp sig från jobbet – då kryssade sig Alf Svensson förbi

Först sa hon upp sig från jobbet.

Sedan blev hon av med platsen i EU-parlamentet.

Nu vägrar Ella Bohlin att ställa upp i riksdagsvalet 2010.

– Jag vill skaffa mig mer livs- och arbetserfarenhet, kanske studera mer, säger hon.

SA upp sig Ella Bohlin satsade stenhårt på en plats i EU-parlamentet men misslyckades. Nu blir det inget riksdagsval 2010 för den unga politikern som i stället satsar på skolan.

I dag samlas närmare 800 Kristdemokrater till riksting i Västerås. Partiet balanserar på fyraprocentsspärren i opinionsmätningarna och det var på håret att man behöll platsen i EU-parlamentet.

Partiet ville profilera sig

Enligt flera kristdemokrater Aftonbladet talat med bottnar krisen i oförmågan att hitta en egen vinnande profil. Partiet försvinner i den övriga Alliansen.

Med en ung småbarnsmamma som Ella Bohlin som toppnamn i EU-valet hoppades partiledningen på en nystart. Hon kom bara trea i det interna provvalet trots att partiet satsade hundratusentals kronor på hennes krysskampanj. Hårdlansering på nätet, egen blogg och reklamfilm i TV4. Och turné ihop med partiledaren Göran Hägglund.

Tack vare stödet från partiledningen vågade Ella Bohlin säga upp sig från pr-byrån JKL i januari 2009, där hon bara hade jobbat i några månader.

Ångrar ingenting

Men så fort Alf Svensson, som stod som nummer nio på listan, bestämde sig för att driva personvalskampanj var det i praktiken kört för den unga debutanten. Ändå ångrar hon inte att hon sa upp sig.

– Det var bättre för att kunna vara fri att uttala mig, utan att ha bidningar åt något håll.