Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Stilfullt & K-märkt hemma hos Annelie

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-18

Anrikt hus uppfört redan under franska revolutionsåret 1791.

I vackra Angården har tidigare sekel fått nytt liv när huset delades till två hyresrätter.

Annelie Swärd bor i den ena, och har låtit huset bestämma inredningen.

I Västerhiske några kilometer utanför Umeås centrum står många av stadens äldsta hus bevarade. Angården byggdes 1791 och här har lanträntmästare, kyrkoherdar, bönder och häradshövdingar huserat.

Efter många decenniers förfall fick byggnaden en ny chans genom restaureringar på 1990-talet, och för ett år sedan flyttade Annelie Swärd och sambon Fredrik in.

–?Det är en hyresrätt och vi hade turen att min faster också bor här, så hon visste att lägenheten var på väg att bli ledig. Vi har ju varit hemma hos henne många gånger och alltid tyckt att det var så fint här, så vi passade på. Här finns inga långa bostadsköer heller, så det var bara för oss att flytta in, berättar Annelie.

Paret bodde tidigare i en modern tvåa, och hade en modernare stil med IKEA-möbler där, men när tvåan byttes mot 115 kvadratmeter och fem rum i det K-märkta huset så blev stilen en annan.

–?Huset är ju så gammalt så jag tror inte så många stilar fungerar här. Det sitter liksom i väggarna hur det ska se ut. Till exempel får vi ju inte ändra vad som helst med tanke på K-märkningen, några av tapeterna är identiska kopior av originalen och färgerna är valda efter husets ålder. Så vår stil har förändrats i och med flytten kan man säga, berättar Annelie.

Nu består inredningen av en bland­ning av gamla ärvda saker, loppisfynd och nya köp i gammal stil. Annelies farmors sommarstuga såldes nyligen, så då fick hemmet många nya tillskott från stuginredningen. Likaså har många av möblerna räddats från äldre släktingars vindar, målats om och kommit till användning igen.

–?Jag hittar inspiration i tidningar och på bloggar, men oftast blir det så att jag ser något på en loppis och tänker att ”den där skulle passa hos oss”, säger hon.

Annelie är höggravid, och på senaste tiden har de flesta köp förstås handlat om barnsaker. Någon barnkammare har inte inretts än.

–?Jag är inte så inne på rosa för en tjej eller blått för en kille, utan det blir nog ganska neutrala färger och sen roliga detaljer i stället. Men vi vet ju inte vad det blir än, så det blir en överraskning!

Text: Maria Soxbo

Foto: Björn Wanhatalo

Följ ämnen i artikeln