Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Hon syns minst av EU-politikerna

Publicerad 2014-03-04

Aftonbladets genomgång visar att Anna Ibrisagic (M) är den som syns minst av EU-svenskarna. ”Jag borde ha berättat mer om vad jag gör, men jag har inte hunnit det”, säger hon.

Av Sveriges 20 EU-politiker är Anna Ibrisagic (M) den som syns minst.

Hon har inte varit ansvarig för ett enda ärende under sin mandatperiod – sedan i somras har hon hållit tal sammanlagt fem gånger.

– Jag kommer aldrig att göra något bara för statistikens skull, säger hon.

Jobbet som Europaparlamentariker handlar både om att påverka andras politik och synas med sin egen.

Man kan antingen få uppdrag som rapportör, ansvarig i ett ärende för ett utskotts räkning, eller skuggrapportör – andra politiska sidans påverkansperson.

Att vara aktiv i talarstolen och ställa frågor är ett annat sätt att synas.

Minst aktiv

Aftonbladets genomgång visar att Anna Ibrisagic (M) är den som syns minst av EU-svenskarna när det kommer till alla de uppgifterna.

Hon är medlem i utrikesutskottet, ett av de mest prestigefyllda uppdragen. Men hon har inte haft en enda rapportörsuppgift under sin mandatperiod. Vid två tillfällen har hon varit skuggrapportör.

– Det finns för få rapporter och för många ledamöter, jag har fått det jag har fått. Det finns de som suttit med i utskottet längre än mig och inte fått någonting. Det är så i utrikesutskottet. Vi är väldigt många medlemmar, fler än i andra utskott. Det är en kombination av diplomati och politik, säger hon.

Hon har inte heller ställt frågor särskilt många gånger, bara fem. Sedan i juni har Anna Ibrisagic stått i talarstolen fem gånger.

Mest aktiv

Som jämförelse är en av hennes mest aktiva kollegor, Cecilia Wikström (FP), medlem i två utskott. Hon har ställt 104 frågor, varit rapportör 19 gånger och skuggrapportör 30.

– Jag kommer aldrig att göra något bara för statistikens skull. Visst kan jag skicka hundratals frågor och bli mest aktiv, men jag har goda relationer med min kommissionär, jag tar en fika i stället, säger Anna Ibrisagic.

”Svårt att skryta”

Det är inte första gången Aftonbladet granskat svenskarnas aktiviteter i parlamentet. Även tidigare har Anna Ibrisagic visat sig vara mest osynlig.

– Jag har svårt att skryta. Jag borde ha berättat mer om vad jag gör, men jag har inte hunnit det.

Vad säger du till de som tycker att du verkar lat?

– Jag kom till Sverige för 20 år sen med 1000 kronor i fickan. Jag har på tio år blivit riksdagsman, direktör för handelskammaren och Europaparlamentariker. Om man får det genom att vara lat, då är jag väl det.

Ibrisagic kandiderar inte till Europaparlamentet i år. Vad hon ska syssla med i stället för politik har hon inte bestämt.