Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Chefen: Så klart inte acceptabelt

Uppdaterad 2018-08-28 | Publicerad 2014-05-12

Långt fler än 25 000 personer lär ha drabbats av Arbetsförmedlingens fel i ersättningssystemet.

Konstruktionen har nämligen sett ut som den gör sedan 14 år tillbaka.

– Det är så klart inte acceptabelt att hitta på lösningar som inte följer regelverket, säger generaldirektören Mikael Sjöberg.

Sex veckor in på sitt nya jobb som generaldirektör för Arbetsförmedlingen får Mikael Sjöberg nu svara på vad som gått snett i Arbetsförmedlingens system, efter att man upptäckt att minst 25 000 personer under två års tid fått fel form av ersättning.

Ett fel i den administrativa rutinen har gjort att Försäkringskassan inte fått beskedet om att en arbetslös person som placerats i ett program har rätt till att söka aktivitetsersättning. Försäkringskassan är den myndighet som betalar ut pengarna, men för minst 25 000 personer har alltså något beslut aldrig nått kassan de senaste två åren.

Det rör sig om arbetslösa personer som bland annat i stället haft rehabiliteringsersättning, sjukersättning eller försörjningsstöd.

Men Mikael Sjöberg säger att flertalet av de berörda personerna ändå hade fått ungefär de pengar de skulle ha fått om de hade sökt aktivitetsersättning. Då hade andra ersättningar skrivits ner, säger han.

– Enligt våra experters bedömning är det så att den absoluta majoriteten har fått för mycket pengar. Men några har också fått för lite.

Kommer inte kräva återbetalning

Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan har kommit överens om att myndigheterna själva inte kommer att initiera några utredningar om återbetalning för de som fått för mycket pengar.

– Förvaltningslagen är tydlig här och säger att om en myndighet har gjort fel så ska man inte rätta beslutet om det kan leda till en negativ effekt för den enskilda individen.

De 25 000 som kan vara berörda kommer däremot att få ett brev hem om hur man kan göra för att få utrett om rätt pengar har betalats ut. Det är upp till den enskilda personen att anmäla att frågan ska undersökas. Risken finns då också att man kan bli återbetalningsskyldig för andra bidrag som betalats ut, som bostadsbidrag, som baseras på inkomst.

– Om man inte gör någonting så händer faktiskt ingenting. Tror man däremot att man har fått för lite pengar ska man höra av sig till oss, säger Mikael Sjöberg.

Generaldirektören på Arbetsförmedlingen säger alltså att man ska göra – ingenting – om man inte måste.

– De allra flesta ska bara sitta still i båten. Men man ska också läsa på vår hemsida och ringa och prata med någon av våra handläggare om man känner sig osäker.

Vet inte hur a-kassan påverkas

Däremot kan han inte styra över hur a-kassorna kommer att se på ersättning som betalats ut när en person skulle fått aktivitetsersättning. Aftonbladet har sökt Arbetslöshetskassornas Samorganisation för att få svar på frågan, men utan framgång.

– De signaler jag har fått är att de i vissa fall kan kräva återbetalning om det utreds. Därför ska man som individ vara väldigt försiktig, och inte chansa för att man kanske kan få mer pengar, för man kan också bli återbetalningsskyldig, säger Mikael Sjöberg.
Generaldirektören medger att det troligtvis handlar om många fler än 25 000 som har fått fel ersättningsform. Felet har funnits i systemet sedan 14 år tillbaka.
– 1999 gjorde man en informell överenskommelse mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan, troligen i syfte att förenkla för kunderna och myndigheterna. Men då gjorde man ett tydligt fel och det var att man inte följde regelverket, säger han.

De som kan ha fått fel ersättning före 2012 kommer inte att få någon information av Arbetsförmedlingen, eftersom det är svårt att hitta tillbaka till de personerna.

– Vi gör bedömningen att vi har människor i våra datasystem sedan två år tillbaka, sedan gallras de ur.

Nu ska felet i systemet ha rättats till.

Men det som har skett är oacceptabelt, säger Mikael Sjöberg.

– Det är så klart inte acceptabelt att hitta på lösningar som inte följer regelverket.