Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Psykolog vägrade kalla transperson för "hen"

Publicerad 2014-05-18

En psykolog från Göteborg vägrade kalla transpersonen Robin för ”hen” eller ”han”.

I stället sa psykologen att det bara finns kvinnor och män i världen – och avbröt behandlingen.

Nu stämmer Robin Västra Götalandsregionen för diskriminering.

– Det var helt galet. Jag blev chockad och kränkt, säger han.

År 2012 gick transpersonen Robin till en psykiatrimottagning på Hisingen för att han befann sig i en livskris.

Efter ett par månaders terapi reagarde Robin på att psykologen envisades med att kalla honom för "hon". Han upplyste psykologen att han föredrog pronomen "hen" eller "han".

Men det vägrade psykologen acceptera, enligt Robin.

– Hon förklarade att hon absolut inte kunde kalla mig för han eller hen eftersom hon bara såg mig som en kvinna. Sedan sa hon att det bara finns män och kvinnor i hennes världsbild.

”Förstod ingenting”

Efter det förlorade Robin allt förtroendet för psykologen och bad att få byta till någon som kunde bemöta transpersoner professionellt. Då fick han svaret att ingen på mottagningen ville ta sig an Robin – eftersom ingen upplevde sig ha hbtq-kompetens.

– Jag frågade vart jag nu skulle ta vägen och då sa hon att jag kunde vända mig till en privat psykolog. Jag förstod ingenting. Jag mådde väldigt dåligt och lämnades helt åt mitt öde, säger Robin.

Diskriminering på grund av könsöverskridande identitet är förbjudet sedan 2009. Nu anser Göteborgs rättighetscenter att Västra Götalandsregionen diskriminerat Robin och stämmer regionen på 22 000 kronor. 

Enligt Erik Mägi, jurist på Göteborgs rättighetscenter, måste psykiatrimottagningen erbjuda alla människor vård och de kan inte säga nej för att de känner sig ovana med hbtq-personer.

– Det är som att psykiatrimottagningen skulle vägra ge vård till en jude, muslim, rullstolsburen eller homosexuell för att de känner att de inte har kompetens för det, säger Erik Mägi.

”Är helt galet”

Västra Götaland har tidigare skrivit till Göteborgs rättighetscenter att myndigheten inte alls nekat Robin vård. Myndigheten menar att det inte finns något som visar på att Robin skulle ha missgynnats på grund av hans könsöverskridande identitet, och att man inte har brutit mot diskrimineringsförbudet och därför inte heller behöver betala någon ersättning.

– Jag tycker det är helt galet att de säger så. Det är helt uppenbart att jag inte har fått samma vård som en person med traditionell könsidentitet. Det här är två år sedan och jag har fortfarande inte fått någon fortsatt behandling, säger Robin.

Fotnot: Robin heter egentligen något annat.