Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

13 vovvar får skäll i Danmark

Publicerad 2013-09-22

”Farliga” raser fortsatt förbjudna

Här är hundarna som snart har skällt klart.

Danskarna behåller förbudet mot kamphundar.

– Aggressivitet är inte rasbundet, säger Hans Rosengren på svenska Kennelklubben, som sågar lagen.

Den danska lagstiftningen innebär att de förbjudna raserna av kamphundar inte får födas upp och nyfödda valpar avlivas. De hundar som fanns när lagen infördes 2010 får leva, men de får inte säljas och utomhus ska de alltid vara kopplade och försedda med munkorg.

– Utvärderingen har inte gett mig grund för att upphäva lagen - tvärtom står det klart att den skapar trygghet hos befolkningen, säger den socialdemokratiska livsmedelsministern Karen Hækkerup till nyhetsbyrån Ritzau.

Ska avlivas direkt

Lagstiftningen innebär även att hundar som attackerat människor eller andra hundar ska avlivas direkt.

Men där ska reglerna ändras så att hundar som gått till attack när de känt sig hotade inte ska omfattas av avlivningstvång.

Fram till augusti i år hade 465 hundar avlivats på grund av sin rastillhörighet, och ytterligare 157 sedan de gått till attack.

Svenska kennelklubben sågar den danska lagen.

– Det är visserligen bra att man ändrar den del som gäller hund som biter hund, säger Hans Rosengren, Kennelklubbens presstalesman.

– Vi har en bra lagstiftning i Sverige i form av tillsynslagen. Den ger polisen möjlighet att ta aggressiva eller lösspringande hundar, de behöver inte ens vänta på att den ska bita.

Listan kan bli längre

Den danska lagen listar 13 hundraser som bedömts som särskilt farliga.

– Den där listan kan göras hur lång som helst. Men aggressivitet är inte rasbundet. Även en långhårig tax kan bita ihjäl ett litet barn, säger Hans Rosengren.

Inte på bild

Även raserna Fila brasileiro, Tornjak och Tosa är förbjudna i Danmark.