Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

”Det är världens farligaste plats”

Publicerad 2013-11-26

30 kidnappade i Syrien – många sitter fångna i månader

Ett 30-tal journalister, hälften syrier och hälften utlänningar har kidnappats i Syrien.

Några har släppts medan andra varit fångar under lång tid i en konflikt som blivit journalisternas värsta fiende.

I går rapporterades de svenska journalisterna Niclas Hammarström och Magnus Falkehed som saknade.

Organisationen Committée to protect journalists, CPJ beskriver Syrien som världens just nu farligaste land att arbeta i som journalist.

Journalisterna har blivit måltavlor i inbördeskriget. Antalet försvunna och kidnappade varierar eftersom situationen är väldigt flytande. CPJ är inte ens säkra att de känner till alla fall.

Olika rebellgrupper och kriminella gäng ser utländska journalisterna en inkomstkälla. De håller utlänningarna några månader och pressar deras anhöriga och arbetsgivare på pengar. När de fått sin lösensumma släpps journalisterna.

Men ibland ställs inga krav alls. Man bara håller journalisten fången för att någon gång i framtiden få ut pengar för honom/henne. Som en mänsklig spelbricka.

Torterad för koder

Den amerikanske frilansfotografen Matthew Schrier hölls i sju månader utan att någon lösensumma begärdes. Istället hotades och torterades han för att lämna ifrån sig koderna till sina kreditkort. På nätet köpte kidnapparna delar till en Mercedez, datorer och surfplattor. Han lyckades till slut fly.

Eftersom regimen nästan inte utfärdar några visum till utländska journalister är det många som reser in i landet utan visum till rebellkontrollerade områden med hjälp av kontakter. Eftersom frontlinjen är flytande är det lätt att hamna i regimkontrollerade områden. Regimen griper journalister som rest in utan visum för att skrämma andra från att göra samma sak.

– Varje gång journalister reser in i Syrien kastar de i praktiken tärning med sina liv, ska de bli kidnappade eller inte, säger Jason Stern, researcher på CPJ till nyhetsbyrån AP.

Även för väldigt erfarna reportrar och fotografer är det som att spela rysk roulette. Hur många säkerhetsåtgärder man än vidtar och ur försiktig man än är går det inte att gardera sig mot kidnappningar.

Hemlig identitet

I en del fall har inte ens identiteten på de kidnappade journalisterna offentliggjorts. Av säkerhetsskäl väljer vissa media och anhöriga att hålla de kidnappades identitet hemlig. Med hopp om att det ska vara lättare att få dem fria utanför offentlighetens ljus. Åtminstone två oidentifierade amerikanska journalister är tillfångatagna.

Trots det svåra läget är situationen inte helsvart. De senaste månaderna har åtminstone några journalister släppts.  Franskamerikanen Jonathan Alpeyrie släpptes efter många månader i fångenskap. Den belgiske skribenten Pierre Piccinin och den italienske reportern Domenico Quirico från dagstidningen La Stampa blev fria efter fem månader i fångenskap. Quirico utsattes flera gånger för skenavrättning.

Den tyske journalisten Armin Wertz blev fri efter fem månader. I en intervju beskriver han fångeskapen som "ett nedstigande i helvetet".

Marcin Suder, polsk journalist som arbetade för bildbyrån Studio Melon greps i den rebellkontrollerade staden Saraqeb i Idlibprovinsen i juli i år och släpptes i slutet av oktober.

Regimen misstänks

Här är några av de kidnappade och försvunna journalisterna:

James Foley, videojournalist med uppdrag för bland annat AFP försvann i november förra året. Det är inte ens känt vem det är som håller honom.

Austin Tice, frilansreporter med uppdrag för bland annat Washington Post kidnappades i augusti förra året. Han rapporterade från Damaskusområdet när han försvann. Regimen misstänks därför vara den som ligger bakom gripandet.

Marc Marginedas från El Periodico i Barcelona. Han kidnappades av jihadistrebeller den 4 september i närheten av staden Hama. Han är en mycket erfaren krigskorrespondent. Ingen grupp har tagit på sig ansvaret. Ingen har haft någon kontakt med Marginedas.

Nicolas Henin som regelbundet rapporterar för nyhetsmagasinet Le Point och fotografen Pierre Torres kidnappades av en oidentifierad rebellgrupp i Raqqa den 22 juni.

Samir Kassab, tv-fotograf som arbetar för Sky News arabiska service kidnappades i mitten av oktober.

Niclas Hammarström, frilansfotograf och mångårig medarbetare i Aftonbladet. Försvann i lördags i Syrien nära gränsen till Libanon.

Magnus Falkehed, frilansjournalist bosatt i Frankrike där han bland annat arbetar för Dagens Nyheter. Försvann i lördags i Syrien nära gränsen till Libanon.

Aftonbladet |
Bildspel