Stor risk för livslånga men

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-28

Sannolikt livslånga fysiska och psykiska skador – men ändå inte helt hopplöst.

De sex barnen i det österrikiska ”skräckhuset” har en lång väg att gå.

De sex barnen, ett sjunde ska ha dött under fångenskapen, har helt eller delvis levt i mörker. De kan därför riskera livslånga fysiska men.

Det är svårt att leva utan kontakt med solljus, säger experter TT har talat med. Dygnsrytmen måste hållas någorlunda i schack med lampor, och viktigast är att kompensera frånvaron av solljus med rikliga mängder av D-vitamin via kosten.

– Om man inte vistas i solljus får man normalt sett bristsjukdomar, säger Agneta Holmäng, professor i fysiologi vid institutionen för neurovetenskap och fysiologi, Göteborgs universitet.

Lång väg

D-vitamin är viktig i kroppen. Ämnets roll är inte helt klarlagd, men det behövs bland annat för skelettets uppbyggnad, för immunförsvaret och cellernas utveckling. Dessutom är vitaminet med och reglerar aktiviteten i flera olika gener.

– Man kommer väl att göra en ordentlig undersökning nu av de här personerna och den får säga närmare hur de har påverkats, säger Agneta Holmäng.

Men barnen, varav den äldsta är 19 år gammal, har lång väg att gå även psykiskt.

De har växt upp med en morfar – som samtidigt även är deras pappa. De har också varit helt bortkopplade från skolgång, och från ett samhälle vars normer de från grunden måste lära sig för att kunna gå ut i det.

Experterna vill inte likna barnens situation vid Stockholmssyndromet – uppkallat efter att de gisslantagna vid bankdramat vid Norrmalmstorg 1973 fattat tycke för dem som tog dem gisslan.

”Förunderlig styrka”

– Det är väldigt tydligt att de mekanismerna kan uppstå väldigt snabbt när man är utsatt för ett extremt hot. Men här är det ju ännu mer komplicerat, här är det egna familjemedlemmar, längre tid och beroendet är så tydligt ända från början, säger Åsa Landberg, psykolog på svenska Rädda Barnen.

Hon understryker att hon inte vet hur mycket våld, hot, hjärntvätt och övergrepp just dessa barn utsatts för. Men de till synes oöverstigliga psykologiska hindren måste inte absolut vara omöjliga att klara, säger Landberg.

– Det betyder inte att alla klarar det, man ska inte glätta till det, men människor kan ha en alldeles förunderlig styrka.