Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

12 steg till dina drömmars trädgård

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-01-24

Expertens bästa tips – så lyckas du

Frukt eller inte? Fundera på vilken sorts trädgård du vill ha. Fruktträd är härligt, men ger mera jobb.

1. Kolla vad du har!

Vad har du för tomt? Vad har du för hus? Vad har växt här tidigare? Vad trivs här?

Gå runt och titta i omgivningarna och se vad som finns. Prata med äldre som bor i området om hur det såg ut här förr.

Kanske finns blommor och träd som är typiska för området.

Titta i böcker. Biblioteket kan hjälpa dig att hitta äldre trädgårdsböcker. Har du ett nybyggt hus i sekelskiftesstil, ja då kanske det kan vara inspirerande att titta på hur trädgårdarna såg ut på den tiden.

Att skapa en trädgård som stilmässigt går ihop med huset ger en harmonisk känsla.

Men allra först: Gör inget åt trädgården om du precis har flyttat in i ett gammalt hus. Vänta i stället ett år och se vad som finns under de olika säsongerna. Det kan dyka upp fantastiska blommor som du inte visste fanns.

2. Familjens behov

Fundera igenom vad ni vill ha trädgården till? Kanske bara fikastunder på en mysig uteplats? Då är det läge att välja en så naturlig tomt som möjligt.

Är trädgårdsarbete den absoluta favoritsysselsättningen – ja, då kanske en romantisk trädgård med bärbuskar, fruktträd och en stor variation av olika plantor är perfekt.

Barn? Anlägg inte en stor, platt gräsmatta med en gungställning för deras skull, ofta tycker barnen bättre om att hitta på sina äventyr själva i en trädgård.

3. Uteplatsen

Nästan vad du än tänker göra med trädgården, börja med att tänka på uteplatserna.

Var är det trivsamt att sitta på tomten? Fundera också på när ni sitter ute? En trevlig plats på morgonen eller mitt på dagen, är kanske skuggig och kylig på kvällen.

Sedan kommer nästa fråga: Behövs något som skydd? En spaljé eller en berså ger insynsskydd och en ombonad känsla. Dessutom får du lä. Vanligaste är förstås att man har huset på en sida.

En uteplats måste också vara praktisk. Den behöver ligga någorlunda nära köket. Annars är risken stor att man inte använder den.

Arbete eller vila - det är frågan.

4. Arbete eller vila

Hur mycket jobb är du beredd att lägga ned? Många vill ha en lättskött trädgård – och samtidigt romantiskt prunkande med fruktlundar, rabatter och planteringar. Men det går inte ihop.

Ju mer anlagd trädgård, ju fler rabatter, gångar och fruktträd – desto mer arbete krävs.

Tänk igenom hur mycket jobb ni är beredda att lägga ned och välj trädgård efter det. Buskar kräver mindre än rabatter. Vanliga träd mindre än fruktträd.

Även en gräsmatta kräver sitt: bevattning under sommaren, gödsel, ogräsplockning, kantklippning?…

Det mest lättskötta är naturtomten. Den utgår från det som växer naturligt – och behöver inte mycket gödsel, bevattning eller markbyggen. Även om du inte väljer en naturtomt, gäller ändå att ju mer naturlig tomten är, desto mer lättskött blir den.

5. Barnens värld

Barn gillar precis som de flesta vuxna en spännande trädgård där det händer saker. Bersåer att gömma sig i, träd att klättra i och stenar att sitta på eller hoppa ned ifrån. Många gånger är en ore­gelbunden naturtomt roligare för ett barn än en stor platt gräsmatta. Ofta räcker en liten plätt för att spela badminton eller sparka lite boll.

6. Välj rätt växter

Det är inte bara du som ska trivas i din trädgård – växterna behöver också må bra. Gå inte till plantskolan direkt och plocka det som ser fint ut, även om det är roligast. Läs på och välj ut de växter som har en chans att trivas i din trädgård.

Fråga dig sedan vilka av dessa som passar ihop med husets stil. Det är förstås en fråga om tycke och smak. Men generellt kan man säga att ju större stilbrott, desto svårare att få det att bli snyggt.

Nästa fråga är: När är du i trädgården? Många är inte hemma under sommaren. Då är det höst- och vårväxter som ska dominera.

Efter 70-talets murriga barr­växter har många slängt ut dem helt ur trädgårdarna. Men för att trädgården inte ska bli helt kal under vintern, kan man sätta lite vintergrönt runt entrén. I Sverige är ju faktiskt den kala säsongen längst.

En örtagård med kryddväxter är lättskött och rolig. Anlägg den nära uteplatsen och köket så blir det enklare att hämta in växterna.

Har du barn är några bärbuskar och kanske ett par smultron- och jordgubbsplantor roligt. Och de behöver inte ligga i regelbundna rader utan kan vara lite gömda här och där i rabatterna. Då blir det roligare att hitta dem. Och man måste ju inte plocka in alla bär och frukter. Låt barnen plocka det de vill – resten kan fåglarna få.

Oavsett vilka växter du väljer är det oerhört viktigt att göra ett ordentligt underarbete och se till att plantorna har bra jord.

7. Rabatten

Prunkande rabatter är mångas dröm. Men återigen: låt huset vara med och bestämma. Ett hus i äldre stil harmonierar lätt med prunkande blomsterrondeller och gångar kantade med rabatter. Funkishuset gör sig kanske bättre med stramare planteringar och fler buskar.

Förr hade man ofta rabatter intill huset; det har man sällan nuförtiden, för att skydda husets dränering.

Vänta med gångarna tills du ser var ni går.

8. Gångar

Man ska kunna gå till och från entrén, parkera bilen, ta sig till uteplatser. Rita in gångar som ligger där ni verkligen går.

Ett modernt hus gör sig förmodligen utmärkt med en asfalterad eller stenlagd uppfart, medan ett sekelskifteshus skulle se bättre ut med en grusad uppfart eller natursten. På 30-talet var kalkstensplattor populära medan ett 60–70-talshus kanske ser mest harmoniskt ut med betongplattor.

Tänk på att ju prydligare gång – desto mer märks ogräset i den.

9. Vatten

En liten vattendamm med en sprutande minifontän är för många ett trevligt inslag i trädgården. Men jobbigt. Du måste ha cirkulation på vattnet och rengöra dammen ofta för att det inte bara ska se ofräscht ut.

Ett lättsammare alternativ är att ha ett litet fågelbad med bara några centimeter vatten. Då trivs fåglarna bäst och det är enkelt att tömma och göra rent då och då.

10. Belysning

Att lysa upp trädgården är poppis. Tänk på att du inte behöver dra på med flera tusen watt. Det är bara slöseri.

Välj i stället till exempel en enkel spot på ett vackert träd som syns från fönstret. Har trädet silverstam, som exempelvis bok, blir det bättre med ett kallt ljus. Tallar blir vackrare med ett varmt ljus.

Sedan behöver förstås trädgårdsgångar, entréer och garageuppfarter belysning så att man inte snubblar.

Glöm inte att planera in hur elledningarna ska dras, men överlåt installationerna till en fackman

Fasadbelysning? Den är bara till för grannarna.

Häcken visar var gränserna går.

11. Perspektivet

Öppna och vidsträckta vyer, helst sol och havsutsikt – det är lätt att det blir så stort att man tappar perspektivet. Förr var man noga med träd i förgrunden, sedan fanns en mellangrund och därefter kom havet och horisonten. Träd, buskar och stenar ger nämligen perspektiv åt en magnifik utsikt.

12. Gränsa av

En trädgård är privat. Många utnyttjar inte sina trädgårdar därför att insynen från grannarna är för stor. Lösningen kan vara en spaljé eller häck.

Tuja eller avenbok är snabbväxande och populära häckar men ger ofta en lite stel känsla på ett mer romantiskt hus. Här kan i stället en syrenhäck förstärka husets karaktär.

Andra häckar är liguster och måbär, de grönskar tidigt och tål allt.

Följ ämnen i artikeln