Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Kidnappade Jaycee prisad för sitt mod

Publicerad 2012-03-11

Bortrövad som 11-åring – hölls som sexslav i 18 år

Fick pris Oprah Winfrey ger Jaycee Dugard årets DVF Award på en gala i FN-huset i New York. Utnämningen gjorde att Jaycee talade i ett publikt sammanhang om sin tid i fångenskap för första gången.

Det var enkla ord.

Men de ekade genom rummet.

– Jag heter Jaycee Dugard och jag vill säga det, för under lång tid fick jag inte säga mitt namn… och det känns bra att göra det, sa den tystlåtna kvinnan inför hundratals rörda åhörare i New York.

När hon ställer sig på scenen har det gått 20 år, åtta månader och 27 dagar sedan den där dagen.

Dagen då 11-åriga Jaycee Dugard kidnapades av en 40-årig man och fördes till det skjul där hon skulle komma att stanna i 18 år.

– Jag är djupt hedrad att vara här i kväll, bland alla dessa kvinnor som har gjort så mycket, och varit med om så mycket mer än mig, säger hon.

Hyllad av Oprah

Hon befinner sig i FN-huset, och har precis mottagit årets inspirationspris på Diane von Furstenbergs DVF Awards. Prisutdelaren är Oprah Winfrey, som ger den nu 31-åriga kvinnan en lång kram.

– Jag har sett fram emot att träffa dig för att få berätta hur mycket ditt öde har betytt för mig, säger den legendariska pratshowvärlden, innan hon kortfattat återberättar Jaycee Dugards historia för åskådarna.

– Hon har utstått mer än många ens har kapaciteten att föreställa sig, säger Oprah Winfrey.

Inspirationspriset ges till Dugard för att hon använt sitt öde till att starta sin JAYC Foundation, som hjälper familjer som försöker återhämta sig efter att någon kidnappats.

– Jag är så stolt över dig, säger Oprah Winfrey.

– Du använder din styrka och ditt mod och din kraft för att visa världen att du bryr dig om andra.

Fick två döttrar

En rörd Jaycee Dugard höll sedan sitt första publika tal sedan hon befriades för snart två år sedan.

– Min förhoppning är att jag ska bli ihågkommen för vad jag gör, inte för vad som hände mig, säger hon.

Under de arton åren i fångenskap våldtogs Jaycee Dugard närmast dagligen, och hon födde två döttrar.

Hon tackade både dem och sin egen mamma i talet.

– Jag måste säga att jag kände min mammas hopp under alla åren. Det gav mig ork att fortsätta leva. För jag levde faktiskt. Jag fick två vackra döttrar som jag älskar av hela hjärtat, säger hon.

Phillip Garrido dömdes förra året till 431 års fängelse för bortrövandet av Jaycee Dugard. Hans hustru Nancy – som deltog i kidnappningen – dömdes till 36 års fängelse.