Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Vägrar svara – fortfarande

Publicerad 2012-03-27

Jan-Olof Lind på väg in till mötet med försvarsutskottet.

Varför lånade FOI pengar av militärens underrättelsetjänst för att starta bulvanföretag?

Frågorna haglar över FOI:s generaldirektör Jan-Olof Lind men några svar ger han inte.

– Jag har inga kommentarer utan vill respektera den förundersökning som pågår, säger han.

Jan-Olof Lind, som under förra veckan deklarerade att han polisanmält personal på den egna myndigheten, står nu under hård press för att svara på frågor kring bulvanbolaget. Ett stort pressuppbåd mötte honom då han anlände till riksdagen för att delta i ett möte med försvarsutskottet.

Lånade pengar

Försvarets totalforskningsinstitut, FOI, startade 2009 bulvanföretaget Swedish Security Technology and Innovation, SSTI som skulle hantera vapenaffären med Saudiarabien.

Startkapitalet till bolaget ordnades via kontantlån från den militära underrättelsetjänsten Must, avslöjar Ekot i dag.

Lånet togs hösten 2008 och betalades senare tillbaka av FOI. MUST har vid flera tillfällen fört över pengar till FOI. Men enligt Erik Lagersten, Försvarets informationsdirektör, ska MUST inte ha känt till att pengarna gått till bulvanföretaget.

– Vi har till uppgift att bistå och arbeta tillsammans, så det förekommer samarbete. Men jag kan inte säga mer eftersom det är sekretess, säger han till Aftonbladet.

Svarar inte

Jan-Olof Lind säger efter mötet med riksdagens försvarsutskott:

– Jag har i dag beskrivit vår uppdragsverksamhet, vad som styr den, vilken omfattning den har och vilken typ av uppdrag vi har. Jag skickade in en anmälan till åklagaren förra tisdagen och redovisningen gick till regeringen förra torsdagen. Det hade kommit till min kännedom sådana uppgifter som gjorde att jag skickade in en anmälan om misstanke om brott.

Men han vägrar svara på frågor om lånet från MUST för att finansiera SSTI:

– Jag har inga kommentarer utan vill respektera den förundersökning som pågår, säger han.

Ord mot ord om när

Upplägget med SSTI pågick från mars 2009 till våren 2010. Under hela den perioden var Jan-Olof Lind chef för FOI. Själv har Lind uppgett att han fått kännedom om upplägget först 2010. Men enligt bulvanbolagets enda firmatecknare, Dick Sträng, tidigare senior rådgivare till generaldirektören, informerade Sträng Lind personligen samma dag som Lind tillträdde.

I dag specificerar inte Lind exakt när han fick kännedom om SSTI:

– Jag stoppade upplägget med SSTI 2010 och jag har fullt godtagbara skäl till det. Det viktiga är att vi inte haft något uppdrag som inkluderar SSTI eftersom vi inte har något projektavtal med landet i fråga.

"Regeringen har ansvaret"

Ledamöterna i försvarsutskottet fick inte alltså inte svar på några frågor om Saudiaffären. Från Vänsterpartiets håll menade man att ansvaret ligger hos regeringen.

Torbjörn Björlund (V), ledamot i Försvarsutskottet:

– Jag fick reda på en hel del om FOI:s uppdrag, vad man får och inte får göra. Jag har svårt att se att Jan-Olof Lind kunde göra på något annat sätt. Jag ställer inte honom till svars för det som hänt, utan det är hos Sten Tolgfors ansvaret ligger.

– FOI har arbetar utifrån de riktlinjer man fått från regeringen. Tolgfors är ansvarig för att den här typen av affärer godkänns. Vi får ställa frågorna till honom, vad finns det för politiskt ansvar hos honom. Jag är rätt nöjd med Linds svar, han har berättat om vad FOI har för uppdrag. Han har varit trovärdig, det är politiska beslut som godkänt det här.

"En ordentlig funderare"

Peter Hultqvist, försvarsutskottets ordförande (S), menar att frågan är långt i från avgjord, men att det är bra att både KU och åklagaren tittar närmare på Saudiaffären.

– Jag kommer nu att ta mig en ordentlig funderare på de svar han har gett och försöka informera mig ytterligare om den delen i verksamheten. Så för min del har jag inte släppt frågan. Det är oerhört viktigt och bra att det här granskas ordentligt. Vi måste få klarhet i vad sanningen är och få korten på bordet. Tar det lite tid är det helt okej med mig, det viktiga är att gå till botten med frågan. De instrument vi har är nu satta i arbete. Vi får se vilken roll regeringen har haft i det här.

Han kommenterade också morgonens avslöjande, som handlade om att FOI använde pengar från Must för att starta SSTI.

– Det känns väldigt besvärande, men jag har inte sett helheten. Jag vill informera mig ytterligare.