S vill behålla avtal med Saudiarabien

Publicerad 2012-03-31

Ser ingen anledning att avbryta exportavtalet

Urban Ahlin.

Vapen, avtal och Saudiarabien – en brännande kombination.

Vid en S-seger vid nästa val behålls det nuvarande exportavtalet.

– Jag vill inte ge några fromma förhoppningar om att vi säger upp avtalet om vi vinner valet, säger utrikespolitiske talesmannen Urban Ahlin till Sydsvenskan.

I vågskvalpet av Saudiaffären, som fick försvarsminister Sven Tolgfors att under onsdagen lämna sin post, har en diskussion om svensk vapenhandel med Saudiarabien följt med.

Fortsätter sälja

Då Saudiaffären handlar om ett svenskt deltagande i byggandet av en vapenfabrik i landet, men kritiker menar att Sverige överhuvud taget inte bör sälja vapen till landet.

Men det lär vi fortsätta med, även om valet 2014 skulle leda till ett regeringsskifte.

För stora exportintäkter kan gå förlorade, enligt Socialdemokraterns utrikespolitiske talesman Urban Ahlin.

I stället för att kategoriskt förbjuda expert till ett visst land, vill Ahlin se en bedömning från fall till fall.

– Jag tänker inte bidra till att sätta upp en lista med förbjudna länder. Man måste ju också ta hänsyn till vilken sorts produkter det är, säger han till Sydsvenskan.

Vapenexporten till Saudiarabien går tillbaka till det ramavtal (MoU) som S-ministern Leni Björklund ingick med sin kollega prins Khaled 2005, skriver Sydsvenskan.

”Ett dilemma”

Ett avtal som Ahlin inte vill säga upp.

– Det är ju ett dilemma. Nästa chans vi har är 2015. Men jag vill inte ge några fromma förhoppningar om att vi kommer att säga upp avtalet. Varför? Jo, alla försvarsindustrisamarbeten bygger på att de hålls under väldigt lång tid. Skulle andra länder se att Sverige säger upp avtal så fort det blir inrikespolitisk turbulens, då kommer vi inte att kunna sälja försvarsmateriel överhuvudtaget i framtiden.

Saudiarabien hamnade i fjol tvåa på listan över länder Sverige exporterat mest vapen till, endast slagna av USA.

Aftonbladets
bloggar