Mytomspunnet vrak upphittat
Publicerad 2012-05-30
Resande Man sjönk i hårt väder 1660 och tog med sig sin guldskatt ner i djupet.
Nu kan det mytomspunna skeppet ha hittats av dykare.
– Det har allt som ett vrak ska ha, skatter, kärlek och intriger, säger dykaren Peter Jademyr.
Tillsammans med en grupp på tio man har de sedan fem år tillbaka sökt efter vraket i vattnen i Stockholms södra skärgård. Med hjälp av historiska berättelser om fartygets väg och modern sonarutrustning har de sökt av området. För två veckor sedan fick de en sonarbild som vid mätning stämde med måtten av skeppet.
– När man kommer ner och får det bekräftat att det måste vara "Resande Man", allting bara stannar upp där nere. Man bara simmar omkring och njuter, det är en otrolig känsla. Man simmar in och ser att det är orört, ingen har varit här sedan 1660.
"Har allt ett vrak ska ha"
Berättelsen om vad som egentligen hände med fartyget som var lastat med guld, juveler och mynt den 18 november 1660 har förts vidare av den del av besättningen som överlevde förlisningen. Och just dessa har gjort fartygets öde mytomspunnet.
– Det har allt som ett vrak ska ha, skatter, kärlek och intriger, säger dykaren Jademyr.
När skeppet var tvungen att nödankra lämnade kaptenen sin besättning för att umgås med sin älskarinna. Skeppet gled långsamt in mot klipporna och besättningens försök att få upp seglen misslyckades. Skeppet förliste och ner i djupet följde den dyrbara lasten och ungefär hälften av besättningen.
En del av guldskatten och kanonerna bärgades året efter förlisningen, men Jademyr berättar att de sett att det fortfarande finns kanoner, silverdaler, krus och glasflaskor ombord.
"Lasten kan finnas kvar"
Dykargruppen har anmält skeppsfyndet till länsstyrelsen och eftersom fornminneslagen inte ger dem rätt att röra eller bärga något ur vraket väntar de nu på hjälp av marinarkeologer. För att få veta att det är rätt vrak vill dykargruppen ta upp ett krus, ett mynt och en bit trä för att åldersbestämma fartyget.
– Det är få skattskepp som har sjunkit i Sverige och man vet inte hur mycket av lasten som finns kvar, det kan finnas ganska mycket kvar. Det är väl det som gör det.