Ekonomipristagare får Trumps ”fake news”-utmärkelse
Uppdaterad 2018-04-18 | Publicerad 2018-01-18
Några av USA:s mest välrenommerade nyhetsmedier – och en mottagare av Ekonomipriset till Alfred Nobels minne.
Listan var full av kända namn när president Donald Trump presenterade vinnarna av sitt påhittade pris i falska nyheter.
”2017 var ett år av oupphörlig partiskhet”, skriver det republikanska partiet i en kommentar.
Paul Krugman, 64, är en av världens mest välkända ekonomer. Han är hedersprofessor vid City University i New York, och han medverkar regelbundet som kolumnist i New York Times.
2008 tilldelades Krugman Riksbankens pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne för sina analyser om handelsmönster och placering av ekonomisk verksamhet. I motiveringen skrev Kungliga Vetenskapsakademin att professorn ”förenat de tidigare åtskilda forskningsfälten utrikeshandel och ekonomisk geografi”.
Döms ut för kolumn
Men Donald Trump ger inte mycket för 64-åringens teorier. När den amerikanska presidenten presenterade vinnarna av sitt ”fake news”-pris på onsdagsnatten hamnade Paul Krugman högst upp på listan.
”New York Times Paul Krugman hävdade på samma dag som president Trumps historiska jordskredsseger att ekonomin aldrig skulle återhämta sig”, heter det i motiveringen.
Trump och det republikanska partiet syftar på en kolumn där Krugman bland annat skriver att ”Det ser ut som att Trump kommer att vinna, och börserna störtdyker. Om frågan är när marknaderna kommer att återhämta sig, är det snabba svaret aldrig”.
Den aktuella texten är en krönika där ekonomipristagaren för fram sina personliga åsikter. Men det hindrar alltså inte presidenten från att använda favoritetiketten ”falska nyheter” för att döma ut hans resonemang.
ABC News på andra plats
På listans andraplats finns Brian Ross, journalist på tv-kanalen ABC News. Tidigare i vinter uppgav han felaktigt att Donald Trump beordrat sin förre säkerhetsrådgivare Michael Flynn att ta kontakt med representanter för den ryska regimen innan valet. ABC News stängde av Ross efter rapporteringen.
Den tredje pristagaren är kabeljätten CNN, som Trump gång på gång dömt ut som lögnaktig. Denna gång gäller det uppgifter om att presidenten och hans son haft tillgång till hackade dokument från Wikileaks.
”2017 var ett år av oupphörlig partiskhet, orättvis nyhetsrapportering och till och med rakt igenom falska nyheter. Studier har visat att 90 procent av mediebevakningen kring president Trump är negativ”, skriver det republikanska partiet i en kommentar, utan att precisera varifrån den siffran kommer.
Sågas – av sina egna
Donald Trump hade ägnat flera dagar åt att bygga hajpen kring sitt påhittade pris. När han twittrade ut länken till listan vid 02-tiden, svensk tid, blev det dock något av ett antiklimax. Sidan gick nämligen inte att nå.
Lite senare blev listan tillgänglig. Men flera tunga republikaner hade nog föredragit att den skulle ha fortsatt att vara offline.
Jeff Flake, senator från Arizona och känd Trumpkritiker, beskriver presidentens attacker mot medierna som ”skamliga”.
– Vi kan inte längre tillåtta angrepp mot sanningen medan vi tiger. Vi kan inte längre sluta ögonen eller hålla för öronen för att skydda oss mot sådana angrepp mot våra institutioner, säger han.
John McCain, även han senator från Arizona som inte drar sig för att såga presidenten, levererar en osande salva i Washington Post.
”Oavsett om Trump är medveten om det eller ej, så följs handlingarna och retoriken av utländska ledare som redan använder hans ord som täckmantel när de tystar och stänger ner en av demokratins grundpelare”, skriver han.