Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Jemens president: Jag mår bra

Uppdaterad 2011-06-04 | Publicerad 2011-06-03

Jemens president Saleh ska endast ha skadats lindrigt i fredagens granatattack mot presidentpalatsets moské.

På fredagskvällen sändes ett inspelat tal med presidenten i Jemenitisk tv.

Motstridiga uppgifter om Jemens president Ali Abdullah Saleh cirkulerade under fredagen. Enligt oppositionen dödades han i en granatattack mot presidentpalatsets moské.

Men regimen tillbakavisade strax uppgifterna och hävdar att presidenten endast är lindrigt skadad och skulle hålla en presskonferens senare. Vilket också gjordes – men utan att president Saleh var närvarande. han blev förhindrad på grund av ”skrapsår” meddelades det.

Inspelat uttalande sändes

Senare på fredagskvällen sände Jemens statliga tv-kanal ett inspelat uttalande från president Ali Abdullah Saleh.

Han sade på inspelningen att han mår bra efter att ha blivit lätt skadad under attacken mot presidentpalatset tidigare under dagen.

– Vi måste också förstå att gänget med al-Ahmar söner kommer att besegras, säger Saleh enligt Al Jazira.

Saleh bad vidare alla Jemens invånare att visa sitt stöd för landet. 

Granatattack mot moskén

Fyra av presidentens vakter dödades och tillståndet är kritiskt för det jemenitiska parlamentets talman som också skadades när en eller två granater träffade presidentpalatsets moské under fredagsbönen.

Även premiärministern ska ha skadats i attacken.

– Premiärministern, parlamentets talesman och flera andra som medverkade på fredagsbönen i presidentpalatsets moské skadades i attacken, säger kongressens talesman till Afp.

Under eftermiddagen höll regeringen en presskonferens där de meddelade att president Saleh endast är lindrigt skadad.

– Excellensen presidenten är vid god hälsa, och har flyttat fram (en planerad) presskonferens, beroende på småblessyrer. Han kommer att återhämta sig med Guds goda vilja, säger landets biträdande informationsminister, enligt TT.

Vittnar om enorm explosion

Explosionen i presidentpalatset var omfattande och många har skadats eller dödats, säger aktivisten Ibrahim till TT. Samtidigt pågick hårda granatattacker mot den avhoppade toppgeneralen Ali Mohsens hus.

– Det första explosionen jag hörde var enorm, men precis efter det fortsatte bombardemanget från berget och jag kan inte säga exakt vilken explosion som var granaten, säger Ibrahim.

370 döda i oroligheterna

Myndigheterna skyller attacken på de grupper som är lojala med sheikh Sadiq al-Ahmar. Hans anhängare har sedan i tisdags varit inblandade i våldsamma strider i staden Saana.

Attacken mot moskén kom kort efter att regeringens trupper bombade Sheikh Hamid al-Ahmars hem. Sheikh Hamid al-Ahmar är en av de starkaste ledarena för oppositionen i Jemen.

Över 370 människor har dödats under oroligheterna i Jemen – 155 av dem de senaste tio dagarna.

Protesterna mot president Sahleh inleddes i januari.