Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Smittade danskar åt på samma restaurang

Uppdaterad 2011-06-04 | Publicerad 2011-06-03

Av de 17 danskar som har smittats av ehec visar det sig nu att ungefär hälften har ätit på samma restaurang.

Tyska myndigheter uppmärksammar nu ett 40-tal restauranger i norra Tyskland.

Restaurangen där ungefär hälften av de smittade danskarna har ätit ligger i norra Tyskland, rapporterar Politiken.

– Tyska myndigheter har uppmärksammat ett 40-tal restauranger, matställen och marknader som smittan kan härröra från, och alla ligger i norra Tyskland, säger Kåre Mölbak vid Statens Serum Institut, motsvarande Smittskyddsinstitutet, till Politiken.

Köp inte nordtysk gurka

Tidningen konstaterar också att det är gurktider i Danmark nu – men att det är okej att köpa gurka, bara det inte står ”made in Germany” på den.

– Om du har grönsaker liggande och känner dig tveksam, så kasta bort dem. Men det finns gott om fina grönsaker just nu, och det finns ingen anledning att inte köpa eller äta grönsaker från Danmark, Holland och Spanien. Det är bara de från Nordtyskland du ska akta dig för, säger Kim Vandrup Sigsgaard på livsmedelsstyrelsen till Politiken.

18 döda hittills

Hittills har 18 människor dött av bakterien, en av dem i Sverige. Fem svenskar vårdas fortfarande på sjukhus.

Tusentals har smittats, inklusive 46 svenskar. 15 av dem har följdsjukdomen HUS.

Svenska smittskyddsinstitutet uppmanar svenskar att följa de tyska myndigheternas rekommendationer; att låta bli att äta rå gurka, sallad och tomat i norra Tyskland.

Enligt ett italienskt laboratorium finns det dock inga bevis för att det är grönsaker som ligger bakom utbrottet, rapporterar Afp.