Stoltenberg sörjer – och leder sitt folk
Publicerad 2011-07-31
OSLO. Bilderna har kablats ut över världen.
En statsminister i ett litet land i norr som både vågar gråta – och leda sitt folk framåt.
Jens Stoltenberg, 52, har blivit Norges landsfader.
Huset där han ledde sin regering är utplånat. Vänner och nära medarbetare är döda.
Norges statsminister Jens Stoltenberg är mitt i sorgen, men har ändå kunnat styra sitt land. På mardrömsdagen 22 juli talade han från hemlig plats:
– Läget är ytterst allvarligt, men vi får inte låta oss skrämmas, sa han.
Rörd, ofta tårögd, har han därefter spridit sitt budskap om öppenhet och demokrati, snarare än övervakning och hårdare tag.
Norrmännen håller med, undersökningar visar att Stoltenberg aldrig har varit så populär.
Kan man födas in i politiken?
Båda Jens Stoltenbergs föräldrar gjorde lysande karriärer i Arbeiderpartiet. Mamma Karin var statssekreterare. Pappa Thorvald blivande utrikesminister och fredsmäklare.
Luften i Oslohemmet andades politik. Vänner kom och gick, det dracks te och löstes världsproblem runt köksbordet.
Storasyster Camilla protesterade mot kriget i Vietnam. Lillasyster Nini skulle komma att ockupera hus.
På en partikongress såg Thorvald Stoltenberg sin fjortonårige son sitta uppe på läktaren för de anhöriga. Hela dagen blev han kvar.
– Alla som har varit på en partikongress vet att alla tal inte är särskilt spännande. Men Jens lyssnade på alla och förde noggranna anteckningar, säger Thorvald Stoltenberg, 80.
– Då insåg jag att hans politiska engagemang hade väckts.
I Arbeiderpartiets ungdomsförbund fick han allt mer ansvar. Kontakterna med svenska SSU var täta.
Mona Sahlin (S) minns allra första gången de träffades. Det var på Utøya, sommaren 1976. Hon var 19, han ett par år yngre.
– Det första jag tänkte på var hur snygg han var, säger Sahlin. Men jag såg också hans förmåga att leda. Det var till Jens man sökte sig, han hade den där självklara förmågan.
Stoltenberg ansågs vara en hjärtekrossare. Tidningarna började kalla honom ”flickornas Jens” och uttrycket fastnade. Senare har kritiker stämplat honom som stel och opersonlig. Mona Sahlin tror att det hänger ihop.
– Jag har funderat mycket på det där. Han är en snygg kille och född i familjen Stoltenberg. Därför tror jag han är noga med att alltid vara korrekt och visa integritet.
Andra talar om hans fåfänga, hur mån han är om sitt utseende.
Också Anna Lindh var nära vän med Jens Stoltenberg. De var ordföranden i sina länders ungdomsförbund samtidigt. Framtidshopp, politiska barn av en ny generation.
Vänskapen bestod genom åren.
– När Jens var på besök hördes alltid höga skratt inifrån Annas tjänsterum, säger Eva Franchell, ledarskribent på Aftonbladet och nära medarbetare till Lindh.
Hustrun Ingrid, som är diplomat, har sällan synts vid hans sida. Det sägs bero på att de velat skydda barnen: Axel, 22, och Catharina, 19. Familjens sammanhållning är stark.
På lediga stunder går de gärna på tur. Thorvald Stoltenberg har slutat följa med sin son.
– Han är i god form och har ont om tid. Jag orkar inte hålla hans tempo, så jag tror att det är bäst för landet att jag inte sinkar honom.
I stället pratar de ofta i telefon.
– Vi talar om enkla saker. Barnbarnen, så klart. Jag har svurit på att inte plåga honom med mina råd.
Familjen Stoltenberg har liknats vid Norges Kennedys. Men allt har inte varit en fjordliknande idyll.
Lillasystern Nini var länge tung narkoman och hemlös. Under flera månader vårdades hon på sjukhus. Jens Stoltenberg, som då var finansminister, turades om att vaka vid sjuksängen med sin storasyster.
På natten, när hon sov, försökte han hinna med ministerjobbet.
– Det har såklart varit ett helvete för familjen. Men jag tror det hjälpt till att ge honom stor människokännedom, säger Mona Sahlin.
Vägen till toppen var hård. Jens Stoltenberg besegrade Thorbjørn Jagland efter en lång och
bitter maktstrid.
Den första regeringen, 2000, blev kortvarig. Jens Stoltenberg hade inspirerats av Tony Blair, ville reformera välfärden och sälja ut delar av Statoil och Telenor.
Gräsrötterna var inte imponerade, väljarna flydde och Stoltenberg röstades bort med katastrofsiffror redan året därpå. Revanschen kom fyra år senare. Sedan dess har det mesta gått Stoltenbergs väg. Valet 2009, i en tid när arbetarrörelserna i Sverige och Europa var i djup kris, gick Arbeiderpartiet fram ytterligare.
– Det råder ingen tvekan om att det var Stoltenberg som drog det stora lasset då. Han anses kompetent och har ett gott humör, säger Magnus Takvam, politisk kommentator på NRK.
Hur är då Stoltenberg som politiker? Långsiktig, enligt pappa Thorvald:
– Han är mycket noggrann när han tar fram fakta och analyser. Efter attentaten vägrade han att spekulera i vem som var skyldig, trots att alla trodde att det var islamister.
Något som inte alltid behöver vara en fördel.
– Han dröjer med beslut, vill ha alla utredningarna på bordet, säger Magnus Takvam.
– Vissa kallar honom konflikträdd och anser att han viker ner sig i personkonflikter.
Fram till förra fredagen såg Magnus Takvam tecken på att Stoltenbergs regering höll på att försvagas. Splittringen i koalitionen tilltog, samtidigt som oppositionsledaren Erna Solberg, 50, klev fram. Han började tro på maktskifte vid nästa val om två år.
Blodbadet 22 juli förändrade allt – också den politiska kartan.
– Nu har vi en helt annan situation. Jag är liksom många andra imponerad över hans ledarskap de senaste dagarna, säger Magnus Takvam.
Mona Sahlin har skickat flera sms där hon berättat hur stolt hon är.
– Jag ville inte ringa och störa, men han har ändå svarat. Detvisar hur omtänksam han är.
Mest imponerad är hon över hur Stoltenberg har visat medkänsla, utan rädsla eller krav på hämnd.
– I en fruktansvärd situation har han gjort allt intuitivt rätt
redan från första början. Snacka om att hitta sin historiska roll.