Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Svanberg slipper personligt ansvar

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-06-13

Men oljekatastrofen ger BP:s svenske ordförande mycket att fundera på

Det är bråda dagar för BP:s ordförande Carl-Henric Svanberg, 58.

I morgon väntas han klubba igenom ett beslut om att frysa företagets aktieutdelningar.

Och på onsdag väntar möte med en ilsken Barack Obama.

Men Svanberg kommer inte att hållas som personligt ansvarig för katastrofen.

Carl-Henrik Svanberg har det hektiskt.

Sedan oljeriggen Deepwater Horizon exploderade den 20 april och katastrofen blev ett faktum har BP:s svenska styrelseordförande hållit sig undan. Men nu kan svensken inte längre gömma sig.

Kommande vecka blir förmodligen en av hans mest hektiska.

President Barack Obama har gett BP fram till onsdag på sig att presentera en bättre plan för hur oljan ska stoppas, och kongressledamöter kräver att företaget fryser planerade aktieutdelningar till ägarana.

Ilska

I morgon träffas BP:s styrelse för att diskutera kravet. Svanberg har inte många andra val än att klubba igenom en frysning, trots att det kommer att väcka ilska bland ägarna som redan sett aktiekursen halverats under oljan.

Efter styrelsemötet i London bär det vidare till USA där Svanberg på onsdag kommer att träffa president Barack Obama. Vad presidenten vill diskutera med svensken är inte känt, men han kommer troligen kräva svar på de frågetecken som BP:s ledning vägrat räta ut under den 53 dygn långa katastrofen.

När oljan väl har stoppats fortsätter problemen för Svanberg. Åklagare och advokater har börjat förbereda sig och BP kommer att krävas på miljardstora skadestånd.

Amerikanska myndigheter kräver bland annat att BP upprättar en fond med över 65 miljarder kronor för kunna täcka de kommande skadeståndskraven.

Slipper åtal

Men Svanberg kommer troligen att slippa stå till svars personligen för katastrofen. I stället är det vd:n Tony Hayward som står i skottluggen.

– Han har aktivt medverkat i det här från början. Sannolikheten att han blir indragen i en kommande utredning är stor, säger Lawrence Barcella, advokat och före detta federal åklagare till Bloomberg.

Det är också Tony Hayward som Obama har riktat sin irritation mot. Efter att Hayward på frågan hur katastrofen påverkat honom svarade att han ”ville ha tillbaka sitt liv” gick Obama i taket.

– Han skulle inte jobba kvar för mig efter ett sådant uttalande, sa Obama till NBC.

På torsdag är Hayward kallad till den amerikanska kongressen för att bli utfrågad om sitt agerande i katastrofen.

Svårt fälla företag i Sverige

Hade en liknade katastrof inträffat i Sverige hade BP kommit lindrigare undan. I Sverige kan inte företag straffs för miljöbrott, utan det krävs att en person pekas ut som ansvarig.

Däremot kan företag få en så kallad företagsbot, men maxbeloppet för en sådan är 10 miljoner kronor.

– I Sverige finns det inte samma möjligheter att införa sanktioner mot företag vid sådana här lägen, säger före detta miljöåklagaren Helena Eckerrot Flodin.