Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Då bör du stanna hemma från jobbet

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-09-15

”Var inte för tapper”

Hösten är här – och kommer med en otrevlig överraskning till de svenska arbetsplatserna:

Förkylningarna.

– Var inte för tapper. Om du verkligen känner att du är väldigt sjuk så bör du inte gå till jobbet, säger företagsläkaren Urban Svensson.

Svenskarna är tillbaka på jobbet. Nu blir arbetsplatserna och skolorna invaderade – av förkylningsvirus.

– Det händer varje år när folk är tillbaka i skolan eller på jobbet. Då går det att sprida förkylningen igen säger Annika Linde, chef för avdelningen för epidemiologi på Smittskyddsinstitutet till Metro.se

Hundratals olika virus

Enligt Smittskyddsinstitutet finns det ett hundratal olika virus som väntar på att angripa svenskarna i höst. Och enligt myndigheten kan de komma att drabba många.

– Från nu till jul tror jag att säkert halva Sveriges befolkning kommer att ha haft en förkylning. Men alla kommer inte att behöva vara hemma från jobbet, säger Linde.

Nu uppmanar företagsläkaren Urban Svensson svenskarna att inte gå till jobbet om de verkligen är sjuka.

Handlar om vilket jobb du har

– Men mycket handlar om vilket jobb du har. Om man är ordentligt förkyld och har ett fysiskt ansträngande arbete bör man självklart avstå. Även lärare och de som jobbar inom vården ska inte gå till jobbet om de är kraftigt förkylda, säger han.

Enligt Svensson går många svenskar till jobbet – fast de är sjuka. Något som varken är bra för dig själv eller företaget på sikt.

– Det är naturligt att varje medarbetare har några få sjukdagar per år. Har man ett väldigt lågt antal sjukdagar finns det risk för att man är sjuknärvarande istället för närvarande, säger han och fortsätter:

– Var inte för tapper. Om du verkligen känner att du är väldigt sjuk så bör du inte gå till jobbet.

Följ ämnen i artikeln