Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

JO: Ingen kritik mot "Swishlistan"

TT

Publicerad 2024-06-26

Swishlistan innehöll hundratals namn och telefonnummer till Sundsvallsbor som via Swish fört över pengar till en drogförsäljare i staden. Arkivbild.

Det blir ingen JO-kritik mot åklagarens hantering av den så kallade ”Swishlistan” i Sundsvall förra året.

Swishlistan blev en riksnyhet sommaren 2023 när namn och telefonnummer till hundratals Sundsvallsbor som via Swish fört över pengar till en drogförsäljare i staden offentliggjordes i förundersökningen till ett stort narkotikamål.

Detta bidrog till en debatt huruvida det var godtagbart att åklagarens handläggning lett till att enskilda personer kan ha pekats ut som potentiella narkotikaköpare. Som följd har JO nu granskat detta, och kommit fram till att det inte finns anledning till kritik.

”Jag har förståelse för om personerna på listan kan ha upplevt det som obehagligt och som ett intrång i deras personliga integritet. En åklagare har dock stor frihet att avgöra vilken bevisning som ska läggas fram i ett mål, samtidigt som han eller hon naturligtvis ska se till så att integritetskänsliga uppgifter inte sprids i onödan. I det här fallet har det inte funnits anledning för mig att kritisera åklagarens hantering av uppgifterna,” säger JO Per Lennerbrant i ett pressmeddelande.