Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Djalali till Kristersson: Du lämnade mig hjälplös

TT

Publicerad 2024-06-18

Ahmadreza Djalali.

Den svenskiranske forskaren Ahmadreza Djalali vänder sig direkt till statsminister Ulf Kristersson (M).

– Herr statsminister, du bestämde dig för att lämna mig kvar med stor risk att bli avrättad. Du lämnade mig hjälplös här, säger Djalali i en ljudinspelning.

Ahmadreza Djalali ingick inte i helgens utväxling, där Johan Floderus och Saeed Azizi släpptes i utbyte mot att Sverige släppte den livstidsdömde Hamid Noury.

I en ljudinspelning gjord av hans hustru över telefon säger Djalali till Kristersson:

– Herr statsminister, jag pratar med dig från Evinfängelset, inne i en hemsk grotta där jag har tillbringat åtta år, två månader, nästan 3 000 dagar av mitt liv under den här tidsperioden, varje dag, säger Djalali.

– Varenda av dessa dagar har jag tänkt att det är min sista.

”Uppenbart fall av diskriminering”

Djalali tar även upp helgens fångutväxling.

– Jag är väldigt glad att de två andra släpptes. Den ena iransk-svensk, den andra svensk. Men det är uppenbart ett fall av diskriminering. Att du tog med två svenskar och lämnade en kvar. Du lämnade mig här helt hjälplös. Varför inte jag, efter 3 000 dagar?

Djalali uppmanar Kristersson att möta familjen inför medierna.

– Förklara för min son varför jag lämnades kvar. Och vad du kommer göra för honom om jag avrättas, säger han.

Iran vägrar förhandla

Ahmadreza Djalali greps i Iran 2016 och är dömd till döden. Han blev svensk medborgare 2018.

TT har sökt Ulf Kristersson som hänvisar till utrikesdepartementet. Utrikesminister Tobias Billström (M) beklagar situationen.

– I likhet med många andra känner jag upprördhet över de förhållanden han sitter fängslad under och jag känner också starkt med hans familj och nära och kära som är skilda ifrån honom, säger han.

Ska träffa hustrun

Enligt utrikesministern har regeringen gjort sitt yttersta för att få hem Djalali tillsammans med Floderus och Azizi.

– Vi förde upp Ahmadreza Djalalis namn, vi ansträngde oss för att få även honom frigiven men den iranska regimen vägrade detta med motiveringen att Djalali inte är svensk medborgare. Vi ansträngde oss men den iranska regimen sade nej, säger Billström.

– Vi har inte på något vis övergivit honom, vi har inte lämnat honom efter oss, vi kommer fortsatt oförtrutet att arbeta för även hans frigivning.

De senaste dagarna har Djalalis fru Vida Mehrannia protesterat utanför utrikesdepartementet för att få träffa statsministern eller utrikesministern. Nu uppger Billström att han ska ha ett möte med frun i närtid.