Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Kenyansk polis kan inte stoppa Haitis gäng

TT-AFP

Publicerad 2024-08-29 18.41

Kenyansk polis, med FN-stöd, försöker återskapa ordning i Port-au-Prince i Haiti. Arkivbild.

En internationell insats ledd av Kenya försöker stoppa gängkriminaliteten som styr Haiti.

Men insatserna verkar misslyckas.

Haiti får stöd av Kenya, som leder en multinationell polisinsats, för att försöka få bukt med den totalt dominerande och för landet fullständigt förgörande gängkriminaliteten.

Omkring 400 poliser från Kenya har under sommaren försökt att stoppa gängen. Men efter två månaders polisnärvaro konstaterar bedömare att Kenyas polis inte gjort några framsteg, och att försöken med att bygga upp en nationell polisstyrka, med FN-stöd, i Haiti har lamslagits.

Saknar personal

Den kenyanska styrkan ”har varken tillräckligt med personal eller utrustning för att kunna genomföra en omfattande insats som gängen”, säger Diego Da Rin på tankesmedjan International Crisis Group som följer utvecklingen i den karibiska önationen.

Kostnaden för insatsen beräknas till över sex miljarder kronor, varav USA står för hälften genom bland annat stöd med materiel och fordon.

Men Kenya lovade först att 1 000 poliser skulle anlända till Haiti, vilket man inte klarat av. Dessutom skulle styrkor från flera afrikanska länder och grannländer i Karibien delta då antalet poliser var tänkt att nå upp till 2 500 man. Inte heller detta har skett.

Gängen inte rädda

– Jag trodde att de (polisen) skulle återställa fred och hjälpa vårt lands polis. Men jag är mycket oroad, och jag kan inte sova om natten på grund av alla sprängningar, säger Watson Laurent som kör motorcykel-taxi till AFP. Han konstaterar att de kriminella gängen inte ens är rädda för polisen.

De kraftigt beväpnade gängen tog över kontrollen av delar av Haiti när förre premiärministern Ariel Henry tvingades bort från makten. För närvarande kontrollerar gäng omkring 80 procent av huvudstaden Port-au-Prince.