Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Arvid, Vidar

Här är hoten mot fyra av Europas favoritdrycker

Sofia Eriksson/TT

Publicerad 10.47

Den brittiska pinten kan vara hotad – precis som en av världens mest kända ölsorter: Guinness. Extrema väderhändelser försvårar produktionen av vissa omtyckta alkoholhaltiga drycker i Europa.

Skyfall, stormar och torka som förvärras av klimatförändringen äventyrar framtiden för några av Europas favoritdrycker, konstaterar Euronews som samlat exempel:

1. Klassisk ölkultur i farozonen

Humle är den ingrediens i öl som avgör smak, doft och beska. Men plantorna trivs inte i ett varmare och torrare klimat. Skördarna har krympt i Centraleuropas stora produktionsområden och smaken påverkats negativt, enligt en studie.

Det väcker oro för framtiden för den brittiska pinten. Forskare i Kent försöker därför få fram humle som är mer motståndskraftig mot klimatförändringen.

– Utan det kommer den brittiska pinten att dö ut. Då skulle vi bara importera öl och förlora kulturen, säger Danielle Whelan från bryggeriet Shepherd Neame till BBC.

.

2. Guinness-tillverkare varnar för vattenbrist

Brittiska Diageo, som bland annat står bakom ölmärket Guinness, har uttryckt oro för att klimatförändringen kommer att leda till brist på en viktig ingrediens. Tillgången på vatten är bolagets främsta klimatrisk, enligt hållbarhetschefen Michael Alexander.

– Du kan vara det mest produktiva bryggeriet eller destilleriet i världen. Men det kommer inte att minska risken för dig om det blir torka, säger han till Time Magazine.

.

3. Mindre italienskt bubbel i glasen?

Det är kris bland kullarna i nordöstra Italien där prosecco produceras. Bubblet är sårbart för det oberäkneliga väder som följer i klimatförändringens spår, vilket kan minska skördarna med upp till en femtedel, enligt producenternas uppskattningar.

Vårfrost dödar knoppar, hagelstormar förstör plantor och torka påverkar vinstockarna – som också kan dränkas i lera när skyfall utlöser jordskred. Det hotar den lokala ekonomin såväl som samhällens historia och kulturella rötter, enligt en forskare.

.

4. Nya frukter kan bli sprit i Ungern

Fruktspriten pálinka har producerats i Ungern sedan medeltiden. Men vissa traditionella ingredienser blir svårare att odla på grund av klimatförändringen. Ovanliga vädermönster gjorde att säsongen för flera frukter började och slutade tidigare i år medan stormar och regn skadade skördarna, enligt pálinka-rådets László Mihályi .

Förr eller senare måste pálinka tillverkas av nya frukter eftersom råvaror som används i dag inte kommer att överleva klimatförändringen, säger Mihályi till InfoRádio. Känsliga sorter är bland annat persikor, hallon och svarta vinbär.