Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Regeringskris uppges avvärjd i Tyskland

TT

Publicerad 2024-07-05

Tysklands vicekansler och klimatminister Robert Habeck till vänster i bild och förbundskansler Olaf Scholz till höger. Bilden togs vid ett sammanträde i förbundsdagen i Berlin på torsdagen.

Efter långa och avgörande förhandlingar har Tysklands tre regeringspartier enats om ett ramverk för nästa års budget, enligt samstämmiga uppgifter i tyska och internationella medier.

Förbundskansler Olaf Scholz (socialdemokratiska SPD), vicekansler Robert Habeck (De gröna) och finansminister Christian Lindner (liberala FDP) har legat i intensiva förhandlingar under de senaste dagarna och uppges ha nått en överenskommelse tidigt på fredagsmorgonen.

Därmed har deras kompromissfyllda koalition av allt att döma avvärjt en regeringskris.

Den stora stötestenen har varit ett enormt underskott som nästa års federala budget behöver täcka upp för, med skilda åsikter om var det ska skäras ned.

Regeringen ställdes inför detta stora hål i budgeten när landets konstitutionsdomstol i höstas stoppade dess plan om att ta krispengar som blivit över efter covidpandemin och låta dem finansiera klimatpolitiska åtgärder i stället.

Den så kallade trafikljuskoalitionen – partiernas respektive färger är röd, gul och grön – tillträdde i slutet av 2021 och har tappat mycket stöd under sin mandatperiod. Under budgetförhandlingarna varnade röster i partileden om att en överenskommelse var helt avgörande för samarbetets framtid.