Huggsexa i ytterhögern – vem tar vem?

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad 2024-07-03 13.58

Matteo Salvini från italienska Lega och Marine Le Pen från franska Nationell samling har samarbetat länge i EU-parlamentet. Men nu är fortsättningen oklar. Arkivbild.

Nationell samling har makten i sikte i Frankrike – men ligger lågt om vem man tänker sitta med i EU-parlamentet.

Rena huggsexan råder om partierna när ytterhögern ska formera sig efter EU-valet.

Planerna på en enda stor ytterhögergrupp i EU-parlamentet verkar inte bli av, på grund av allehanda svårigheter att samarbeta. Men om de EU-kritiska och högernationalistiska partierna i stället ska fördelas på två eller rentav tre grupper är fortsatt ovisst.

Sverigedemokraternas partigrupp ECR, som domineras av Giorgia Melonis italienska regeringsparti Italiens bröder, hoppas på större tyngd än tidigare som parlamentets tredje största partigrupp. Men det hänger på grupperandet bland partierna ännu längre ut till höger.

Kamp om partier

Ungerns premiärminister Viktor Orbán vill skapa en helt ny partigrupp, Europas patrioter, med sitt regeringsparti Fidesz, tjeckiska Ano och österrikiska FPÖ. Även italienska Lega och portugisiska Chega sägs överväga ett inträde.

I så fall lämnar FPÖ, Lega och Chega partigruppen ID, som domineras stort av franska Nationell samling.

Matematiken är dock inte enkel. Partigrupperna måste samla minst 23 ledamöter från minst sju länder för att få talartid och ökat inflytande i förhandlingar. Både Orbáns patrioter och ID behöver därför locka till sig ledamöter från varandra, från ECR eller bland grupplösa för att säkra sin existens.

Alla blir patrioter?

ID skulle ha valt ny gruppledning på onsdagen, men har enligt österrikiska nyhetsbyrån APA skjutit upp allt till på måndag, efter det franska parlamentsvalet.

Därmed slår Nationell samling en hel rad flugor med samma smäll: man kan koncentrera sig på valet, slipper stå till svars för vem man samarbetar med i EU och kan i bästa fall sitta i en maktposition på måndag som lockar till sig fler.

Ett alternativ är att hela ID försvinner och att även Nationell samling gör gemensam sak med Orbán – och i slutändan kanske återigen med tyska AFD.

– AFD skulle helt klart passa bäst i den grupperingen, heter det från den tyska partiledningen, enligt APA.

Följ ämnen i artikeln