Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Svensk IS-kvinna ska åtalas för folkmord

TT

Publicerad 2024-09-16 09.19

Reena Devgun, senior åklagare och förundersökningsledare, ska väcka åtal i ärendet på torsdag.

En 52-årig svensk kvinna med koppling till terrorgruppen IS kommer att åtalas för folkmord, brott mot mänskligheten och grov krigsförbrytelse i Syrien.

Åtalet ska lämnas in på torsdag vid Stockholms tingsrätt. Brotten ska ha begåtts 2014–2016 i Raqqa i Syrien, och ska ha riktats mot yazidier, en uråldrig religiös minoritet i östra Syrien och nordvästra Irak.

”Brotten i det här åtalet har skett under IS styre i Raqqa, och det här är första gången som IS angrepp mot den yazidiska minoriteten prövas i Sverige. Det är också första gången som åtal för brott mot mänskligheten väcks i Sverige”, säger Reena Devgun, senior åklagare och förundersökningsledare, enligt ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

Devgun har tidigare inte velat precisera vilka gärningar som omfattas av misstankarna, men har sagt att det inte gäller mord.

Brott mot mänskligheten kan exempelvis utgöras av våldtäkt eller tortyr, som genomförs som ett led i ett omfattande eller systematiskt angrepp riktat mot en grupp civila. Folkmord innefattar samma typ av gärningar, men i syfte att helt eller delvis förinta en folkgrupp.

IS övergrepp mot yazidierna är väldokumenterat och flera FN-rapporter har slagit fast att terrorsekten genomförde ett folkmord mot gruppen.

Kvinnan avtjänar sedan tidigare ett fängelsestraff, men häktades i januari i år för de misstankar hon nu ska åtalas för.

52-åringen kommer från Västsverige och dömdes i mars 2022 till sex års fängelse för grov krigsförbrytelse och grovt folkrättsbrott av Stockholms tingsrätt. Detta för att ha fört sin då tolvårige son till Syrien och låtit honom bli barnsoldat i IS. Pojken dödades 16 år gammal i Syrien.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln