Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Tiktoks amerikanska öde upp i rätten

Marcus Alexandersson/TT

Publicerad 2024-09-16 06.30

I samband med att USA:s politiska instanser skrev under lagen mot Tiktok tidigare i år förekom det protester på olika håll i landet. Arkivbild.

Nu inleds Tiktoks avgörande stund i USA. Får plattformen vara kvar eller tvingas techjätten kapa banden helt till Kina?

I våras skrev USA:s president Joe Biden under lagen som kan innebära att Tiktok förbjuds i landet. I dag inleds processen kring Tiktoks överklagan av beslutet.

Bråket om den extremt populära appen har pågått en längre tid. Kritiker hävdar att Tiktok i grunden är styrt av Kina både innehålls- och företagsmässigt. Farhågorna innehåller både övervakning, politisk påverkan och direkta försök att ”kontrollera” amerikanska folket.

Tiktoks försvarare, och företaget själva, påpekar att appen är global och att kopplingarna till Kina endast finns i administrativa företagssammanhang. På alla vis, menar de, är Tiktok en fristående internationell underhållningsprodukt utan någon hemlig ”kinesisk” agenda.

Förbudet, om det håller, träder i kraft 19 januari nästa år. Då måste Tiktok, något förenklat, ha brutit banden helt med kinesiska moderbolaget Bytedance. Annars portas de permanent från amerikanska marknaden.

Huruvida Tiktoks överklagan går igenom eller inte väntas tillkännages senast i december.