Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Talibaner välkomna till "Putins Davos"

Malin Carlsson/TT

Publicerad 2024-05-28

Zamir Kabulov, chef för en av det ryska utrikesdepartementets Asienavdelningar, skakar hand med talibanledaren Shahabuddin Dilawar vid ett möte i Moskva 2021. Nu kan det bli ännu mer utvidgade kontakter mellan de gamla ärkefienderna.

Ryssland har bjudit in det afghanska talibanstyret till S:t Petersburgs årliga ekonomiska forum.

Zamir Kabulov, chef för en av det ryska utrikesdepartementets Asienavdelningar, säger till den ryska statliga nyhetsbyrån Tass att det finns flera möjliga och lovande samarbetsområden med talibanerna.

Bland annat nämner han att afghanerna är intresserade av att köpa råvaror som olja av Ryssland och att Afghanistans geografiska läge kan användas som transit för att öka handeln i regionen.

Om talibanerna faktiskt tackar ja är än så länge oklart. De är bannlysta i Ryssland och uppförda på landets lista över terrororganisationer. Men Kabulov säger att Rysslands utrikes- och försvarsdepartement nu har bett president Vladimir Putin att ta bort talibanerna från terrorlistan.

Mötet sker drygt två månader efter att Ryssland skakades av ett blodigt terrordåd som den islamistiska terrorgruppen IS sade sig ligga bakom.

S:t Petersburgs internationella ekonomiska forum (Spief), eller ”Putins Davos”, är den ryske presidentens årliga ekonomiforum, som förr om åren lockade även tunga västledare.

Årets upplaga av Spief äger rum den 5-8 juni.