Förvildade sköldpaddor ska fångas in och dödas i Sverige
Publicerad 2019-05-19
Vattensköldpaddor har börjat dyka upp i vattendrag runt om i Sverige. Arten räknas som invasiv och enligt EU:s bestämmelser ska sköldpaddan utrotas, meddelar Svenska Jägarförbundet.
– Antingen har de rymt eller släppts ut av sina ägare när de har tröttnat på dem, säger P-A Åhlén, projektledare Mårdhundsprojektet.
I juni på börjar Svenska Jägarförbundet hanteringen av vattensköldpaddan som EU har listat som en invasiv art som måste utrotas. Ännu vet de inte hur många sköldpaddor som finns i vattendragen i Sverige, men enligt P-A Åhlén, projektledare för Mårdhundsprojektet verkar det finnas ganska många.
Projektet är döpt efter den första invasiva art som Svenska Jägarförbundet fick i uppdrag att utrota.
– Blir sköldpaddorna för många kan de få en förödande effekt på biologisk mångfald i de vattendrag som de befinner sig i eftersom de är allätare och kan göra skada på flera sätt, berättar P-A Åhlén.
Kan leva i sjöar i 20–30 år
Men än så länge finns inga indikationer på det eftersom det är för kallt i Sverige för att sköldpaddornas ägg ska kunna kläckas under sommaren.
– Men om vi går in i ett allt varmare klimat så kommer de att kunna reproducera sig och då kan det ta en väldig fart. De kan leva i 20–30 år i sjöar.
Rymt eller släppts ut av sin ägare
De förvildade sköldpaddorna har främst hittats i Syd- och Mellansverige. P-A Åhlén tror att sköldpaddorna antingen har rymt eller släppts ut av sina ägare. I dag är arten förbjuden att överlåta eller sälja i Europa men är inte förbjudna att inneha.
– De är stora som en femkrona när man köper dem och väldigt vackra. Men efter fem till sex år är de lika stora som en tallrik och skiter mer än de äter. Det luktar kloak i huset om man inte har ett bra filter i sitt akvarium. Då kanske man inte vill ha kvar sköldpaddan och släpper hellre ut den än avlivar den.
Nästa vecka åker en grupp från Mårdhundsprojektet till ett naturreservat i Spanien för att lära sig vilka utrotningsmetoder som är bäst. I Spanien har man tagit bort 23 000 sköldpaddor, säger P-A Åhlén.
”Mest humant att skjuta dem”
Han berättar att det mest humana är att skjuta dem eftersom växelvarma reptiler som avlivas med avlivningsmedel ofta går igenom en lång och smärtsam process.
– Troligtvis kommer vi fånga in dem levande, men vi vet inte hur vi ska fånga dem bäst ännu. När vi väl har de i handen kommer de att avlivas.
Svenska Jägarförbundet är i stort behov av allmänhetens tips och rapporter.
– Ta en bild och skicka till oss om du ser en sköldpadda. Vi kan inte själva åka runt och titta i alla vattendra, då bränner vi skattebetalarnas pengar på nolltid, säger P-A Åhlén.