Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingegerd, Ingela

Alexandra, 32, kan dö om hon får corona – tvingas gå till jobbet

Publicerad 2020-05-21

För hjärtsjuka Alexandra Hagström, 32, skulle en coronadiagnos kunna vara lika med en dödsdom.

Men regeringens beslut om smittskyddspeng dröjer och nu tvingas hon gå till sitt jobb på en covidavdelning.

– Man är snabb med att rädda företagen, men vi som faktiskt riskerar att dö måste vänta, säger hon.

Den 13 mars förklarade WHO coronautbrottet en global pandemi. Samma dag började covidsjuka patienter att läggas in på den avdelning där Alexandra Hagström, 32, jobbade med måltidsservice. Sedan dess har Alexandra, hållit sig hemma från jobbet. Hon är rädd att bli smittad av coronaviruset.

Som hjärtsjuk tillhör hon en av de grupper som löper en stor risk att bli allvarligt sjuk om hon smittas. Med ett medfött hjärtfel, fyra hjärtoperationer, en mekanisk hjärtklaff och en pacemaker är hennes hjärta kraftigt försvagat.

– Jag ser ung och frisk ut, men mitt hjärta är som en 80-årings. Andra i min ålder orkar jobba, träna, ta hand om barn – jag orkar bara jobba och sen är mina krafter slut. Får jag en vanlig förkylning får jag svårt att andas, säger Alexandra Hagström.

Jag ser ung och frisk ut, men mitt hjärta är som en 80-årings, säger Alexandra Hagström.

Nekas sjukskrivning

Hennes läkare har avrått henne från att gå till jobbet så länge coronapandemin pågår. Men med dagens regelverk går det inte att bli sjukskriven för att man riskerar att bli sjuk på jobbet. Man måste ha en sjukdom som gör att ens förmåga att arbeta är nedsatt.

– Som dagens regelverk ser ut omfattas inte de som tillhör en riskgrupp och som stannar hemma för att inte bli smittade. Alltså människor som egentligen kan arbeta, dock inte hemifrån, men som skulle riskera en allvarlig sjukdomsutveckling om de blir smittade, har Terese Östlin, nationell samordnare på Försäkringskassan tidigare sagt till Aftonbladet.

Alexandra Hagström är inte ensam om att vänta på regeringens besked om en smittskyddspeng. Riksförbundet HjärtLung uppskattar att upp emot en miljon svenskar lider av någon form av hjärtsvikt eller kronisk lungsjukdom. Alexandra Hagström är kritisk till att hon och andra i riskgrupper fortfarande inte vet om eller när ett beslut kommer.

– Det är faktiskt åt helvete, jag har ju alltid jobbat och betalat skatt. De har varit jättesnabba med att komma med krispaket för företag och jag förstår att de har det svårt. Men samtidigt är vi folk som kan dö av det här – vi måste väl också vara viktiga?

Portionering av mat på sjukhus.

”Mer komplex än vi anade”

Enligt Socialdepartementet är har frågan hög prioritet och det pågår ett ”intensivt arbete” med att ta fram ett lagförslag för hur en sådan peng kan se ut. Men något datum för när det kan presenteras kan man inte ge.

– Vi i regeringen gör allt vi kan för att hitta en lösning så snabbt det bara går gällande ersättning till personer i riskgrupp som inte kan arbeta hemifrån. Jag förstår verkligen den frustration som finns över att det tar tid. Men jag vill vara extremt tydlig med att de här personerna inte är en nedprioriterad grupp, skriver socialminister Lena Hallengren (S) i en skriftlig kommentar till Aftonbladet.

Att ta fram den nya smittskyddspengen har varit svårare än väntat, enligt socialministern.

–Vi inledde det här arbetet i bred politisk enighet, men frågan visade sig vara mer komplex än vad jag tror att alla partier anade från början. Det här kan jämföras med att få ett helt nytt socialförsäkringssystem på plats, en process som brukar ta flera år.

Alexandra Hagström har nu varit hemma, isolerad i sin lägenhet, i en och en halv månad. Men nu är sparkontot som hon levt på sedan dess tömt och inom kort är hon tvungen gå tillbaka till sitt jobb på sjukhuset.

Hur känns det?

– Jag har panik över det och börjar få lite dödsångest. Men jag får bara hoppas att jag inte blir smittad, säger Alexandra Hagström.

PODD Corona - så fattar man beslut under stor osäkerhet

Under coronapandemin är det mycket som har varit osäkert - vi vet varken hur dödligt viruset är eller hur vi bäst stoppar smittspridningen. Trots att vi saknar grundläggande fakta så behöver våra myndigheter och politiker välja väg och bestämma hur vi ska hantera viruset. I det här avsnittet pratar vi om hur man kan resonera när man ska fatta beslut, trots stor osäkerhet. Gäst i avsnittet är Karim Jebari, programledare är Marcus Ulvsand.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen